Örökkön-örökké

Csak egy pici gyertya, egy szál cigi, egy összekacsintás, egy röpke szóváltás, egy laza legyintés, egy esti kisfröccs, egy lap a könyvből, egy felesleges moraj, egy patak, vagy egy tenger, egy szimpla szám, egy rövid kirándulás, egy napfogyatkozás. Egy élet. Ma lehunyta szemét az Öreg, a Reflexet megalapító ember. Az ember. A Tanár Úr. Aki a musztusz-musztuszok világát tenyerén hordta, tanította. Akitől a mifélék, a nebulók, emberséget leltek. A bátor, a szolid, a békés. A kedves. Bálint Csaba - ahogy a szó mondja - meghalt. Bár ő mindig is állította, hogy kicsi ez a Világ, itt még a madarak sem szállnak messzire. Igaz.

Tovább...

Téli(?) tagsági kirándulás

Nem panaszkodhattunk az időjárásra január 18-án sem, a téli túránk napján. Hacsak azért nem, mert a tél és a havas dombok helyett szinte tavaszias hangulatú táj várt minket Győrújbaráton. A tavaszt idézték a rügyező fák és cserjék, illetve néhány naptárt tévesztő, virágba borult növény. Képes beszámolónk alább olvasható.

 

Tovább...

Konferencia Győr-Moson-Sopron megye helyi jelentőségű védett területeiről

Az „Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért” projekt során a Pro Vértes Természetvédelmi Közalapítvány koordinálásával megvalósult a helyi jelentőségű természetvédelmi területek ökológiai állapotának felmérése, melyet Győr-Moson-Sopron megyében a Magyar Természetvédők Szövetségével együttműködve a Reflex Környezetvédő Egyesület szakemberei végeztek el. A Győr-Moson-Sopron megyei felmérés eredményeit, a területek jelenlegi  állapotát, a hosszú távú megőrzés  és az új területek kijelölésének lehetőségeit egy konferencián mutatjuk be, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Tovább...

Az új törvénynek megfelelve is közhasznúak lettünk

Az új civil törvény szerint 2014. június 1. napjától csak közhasznúsági nyilvántartásba vett szervezet jogosult a közhasznú megjelölés használatára és a közhasznú jogálláshoz kapcsolódó kedvezmények igénybevételére. A Reflex Egyesület ennek érdekében még időben módosította az alapszabályát az új előírásoknak megfelelően, és benyújtotta az új törvény szerinti közhasznúsági nyilvántartásba vétel iránt kérelmét. A napokban kaptuk meg az értesítést arról, hogy a bíróság megállapította, hogy a szervezetünk a törvényi feltételeknek megfelel, így 2013. december 17-i hatállyal hivatalosan is közhasznú szervezetté minősítette a Reflexet.

 Ombudsmani levél a kormány vízüggyel kapcsolatos döntésének kivizsgálására

A Reflex Környezetvédő Egyesület több szervezettel közösen csatlakozott az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesnek címzett kérelemhez, melyben annak kivizsgálását kérjük, hogy a Kormány vízüggyel kapcsolatos döntése - azaz hogy az egyik legfontosabb környezeti elem és természeti erőforrás felügyelete kikerül a környezetügyért felelős tárca hatásköréből - sérti-e az Alaptörvényben, illetve az európai uniós és magyar jogszabályokban foglalt egészséges környezethez való joghoz kapcsolódó rendelkezéseket és a jövő nemzedékek érdekeit.

Tovább...

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság az almásfüzitői vörösiszap-tározón folyó tevékenység miatt

Friss hír, hogy a Greenpeace Magyarország kezdeményezése alapján uniós kötelezettségszegési eljárás indul az almásfüzitői vörösiszap-tározóban folyó hulladéklerakás miatt. Mint ismert, a Duna partján lévő tározóba a győri székhelyű Környezetvédelmi Felügyelőség engedélye alapján évek óta 130 ezer tonna veszélyes és nem veszélyes hulladékot hordanak be (a Tatai Környezetvédelmi Zrt. ennek „komposztálási” maradékával fedi le a területet). Mindez közvetlenül a Duna mellett - holott a lerakó alatt szigetelés nincs, a kiépített figyelőrendszer pedig elégtelen. A Reflex Egyesület – amely jogi eljárásokkal próbálta elérni a környezetre veszélyt jelentő tevékenység felfüggesztését - üdvözli az Európai Bizottság döntését és reménykedve várja annak eredményét.

Tovább...

Merjünk jobban változtatni! - A Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület véleménye a készülő Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához

A 2014 és 2020 közötti időszak európai uniós forrásainak felhasználásához kapcsolódó Partnerségi Megállapodás és az annak keretén belül tervezett Operatív Programok megalapozásához, vagy legalábbis a megalapozás megalapozásához futószalagon készülnek a szakpolitikai stratégiák, köztük a Második Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. A véleményezésre megkapott dokumentumon sajnos látszik, hogy egyes részei sietve készültek, és ugyan több előremutató kezdeményezés is található benne, összességében várhatóan mégsem tudja majd azt a célt elérni, melyet önmaga számára megfogalmaz, miszerint a 2007-2013 közötti programtól eltérően jelen Stratégiának nem követnie kell a források felhasználását, hanem megalapozni azokat.

Tovább...

„Partnernek lenni…”- konferencia Szentgotthárdon

Az EGT / Norvég Civil Támogatási Alap NCTA-2013-2371-A „Jogod van! C. projektjének keretében a győri Ökológiai Stúdió Alapítvány, a Szentgotthárdi Civil Fórum és a PRONAS Egyesület 2013. november 13-án rendezte a „Partnernek lenni… – Esélyek és lehetőségek a civil szervezetek és helyi önkormányzatok együttműködésében" c. konferenciáját. A Hotel Lipa nagytermébe meghirdetett, elsősorban civil szervezeteket és önkormányzatokat megcélzó szakmai rendezvényen kb. 30 szervezet képviselője jelent meg. A rendezvényen a moderátor szerepét Soós Zoltán, a PRONAS elnöke töltötte be.

Tovább...

Projektzáró fórum Győrben

Győrben rendezzük meg a Hálózat a fenntarthatóságért - A fenntarthatóság érvényesítése a határ menti régiók programjaiban és projektjeiben elnevezésű programunk záró eseményét. A fórumot meghívója és részletes programja az alábbiakban olvasható.

Tovább...

Őszi kirándulás a Hatos-tölgynél

Igazi kirándulóidőben keltek útra október második hétvégéjén a legutóbbi Reflex-kirándulás résztvevői. Az előzetes beharangozás szerinti nem túl hosszú útvonal, valamint a szép őszi idő sokakat csábított arra, hogy elinduljanak felfedezni a Sokorói dombság egyik rejtett értékét, a Hatos-tölgyet, melyet közülünk is csak páran ismertek eddig. Még annak ellenére is, hogy az elmúlt évben komoly kampányt folytattunk azért, hogy e fa nyerje meg az „Év Fája” versenyt.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  >|  >>|