PARK, vagy PARKoló

Győr legnagyobb és egyben leghangulatosabb városrészének, Nádorvárosnak legszebb parkja, a Bem tér lett az újabb kiszemeltje a város aszfaltbővítési terveinek. Az egykori Szent György tér a magyar-lengyel barátság jegyében lett átkeresztelve sok-sok évvel ezelőtt Bem térre, majd, itt helyezték el a magyar szabadságharc tábornokának emléktábláját, a két nép barátságát jelképező szobrot, a tragikusan elhunyt lengyel államelnök emléktábláját és a második világháborús lengyel katonai emlékművet is. Most a zöld növényzet helyett fekete aszfaltparkolókkal kívánják a teret "szebbé" tenni…

Tovább...

„Plázastop” – de nem Győrben!

Győri gyorsítósáv a madaras bevásárlóközpontnak az országos piros jelzés előtt.
A Reflex Környezetvédő Egyesület sajtóközleménye
2011. november 14.

Miközben az országgyűlés a múlt héten elfogadta a „plázastop" törvényt, addig Győr városa az országos szándékkal szemben igyekszik a törvény hatálybalépéséig huszárvágtában biztosítani a város határában tervezett óriásberuházásnak a zöld jelzést.

Tovább...

Gyűrd le a belvárost! De mivel… ? Összehasonlítós verseny Győrben

Három versenyző, három jármű, három útvonal és egy cél. Ki fut be előbb a célba a reggeli zsúfolt belvárosban - néhány feladattal megfűszerezve az utat - az autós, a kerékpáros, vagy aki gyalog és tömegközlekedéssel próbálja teljesíteni a távot? - ezt a kérdést tette fel a győri Reflex Környezetvédő Egyesület, s ha már lúd legyen kövér, ki is fogjuk próbálni, méghozzá az idei Mobilitási Hét utolsó napján, szeptember 22-én. A nyugat-dunántúli futamok szervezését a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség koordinálja, a megvalósításba Győrött a Reflex Környezetvédő Egyesület, Szombathelyen a Kerekerdő Alapítvány míg Nagykanizsán a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület kapcsolódik be.

Tovább...

Átgondolt, társadalmi részvételen alapuló városfejlesztést Győrött!

A Reflex Környezetvédő Egyesület sajtóközleménye

2011. május 12.

Tovább...

Újabb aggályos városházi tervek Győrben

Egyesületünk a megküldött dokumentációk alapján környezetvédelmi szempontból véleményezte a Főépítészi Csoport által SZVE-SZTM 2010-006-035 elindított módosítási tervcsomagot. A megküldött dokumentációk, illetve helyszíni szemlék alapján szakmai álláspontunkat kialakítottuk és az illetékeseknek továbbítottuk. Illúzióink ugyan nincsenek, de az alábbiakban közzé tesszük az általunk nem támogatott 5 módosítási szándék rövid indoklását.

Tovább...

AUDI-beruházás - Még nem késő véleményezni

Felhívjuk a lakosság figyelmét arra, hogy a Natura 2000 területeket érintő új Audi beruházással kapcsolatos „területrendezési dokumentumait” 2010. december 24-én a Városház aulájában kifüggesztették. A lakosságnak 30 napja van arra, hogy a módosítással kapcsolatos észrevételeit megtegye. Tekintettel arra, hogy a tervmódosítással kapcsolatos véleményezési eljárása a szokásos módon és színvonalon folyik, a vélemények kialakításához az alábbiakban magunk próbáljuk megadni a szükséges tájékoztatást.

Tovább...

Röpülj, madár, ha lehet

Röpülj, madár, ha lehet - Talányos Auchan-beruházás Győrött gigaberuházásra készül az Auchan a Győr melletti Szélesföldeken. Bár vannak nehézségek, a beruházás nem bukhat, hiszen 1,5 milliárd forint már megmozdult, és sikeréért mind az MSZP, mind a Fidesz megtette a magáét. A Magyar Narancs 2010. március 18-i számában megjelent cikk.

Tovább...

Integrált Városfejlesztési Stratégia – társadalmi egyeztetés nélkül

Tovább...