Fehér gólyák a Rába folyó mentén

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Nimfea Természetvédelmi Egyesület megbízása alapján, a Délkelet Európai Transznacionális Együtt­mű­ködési Program (SEE) finanszírozásával megvalósuló „Better management and implemen­tation of Natura2000 sites [SEE/B/0008/2.3/X]” (BE-NATUR) című projektjének keretében végezte el a fehér gólya (Ciconia ciconia) védelmével kapcsolatos vállalásait. A Reflex Egyesület a gólya és gém populációban kiemelkedő Rába-völgy és Rábaköz három telepü­lé­sén, Gyirmóton, Szanyban és Körmenden tevékenykedett az elmúlt három hónapban. Habár jelentős csökkenés tapasztalható a hazai gólyaállományban, ezen a területen - némi örömmel - inkább a stagnálást tudtuk rögzíteni.

Tovább...

Reflex-tagok tavaszi kirándulása a Cuha-völgyében

2013. április 13-án, az elnökünk ötlete alapján újraindított „évszakonként egy Reflex kirándulás” első alkalmával a vállalkozó kedvű résztvevők (kilencen) a Bakonyba látogattak el. Az első alkalomra felkért szervező, Szűcs Gábor tagunk javaslata alapján választottuk a festői Cuha sokarcú völgyének ezt a viszonylag ritkábban és kevesebbek által látogatott részét kirándulásunk céljául. Az ő élménybeszámolóját olvashatjuk az alábbiakban.

Tovább...

A 6. Pápateszéri Természetfotós Tábor kiállítása

Március 30-ig látható a győri Petőfi Sándor Művelődési Házban egyesületünk 6. pápateszéri természetfotós táborának kiállítása. A kamarakiállítást március 4-én, pénteken számos érdeklődő jelenlétében Horváth Ferenc a Reflex elnöke, Szabó Béla a természetfotós tábor szakmai vezetője és Nagy Péter a tábor szervezője és ötletgazdája nyitották meg.
 
Kiállítók: Friedreich Lilla, Ludvig Attila, Majer Flóra, Nagy Zsófia, Novák Edina, Pálvalvi Dóra, Petrányi Bálint, Pukhammer Ramóna, Szabó Anikó, Szabó Béla Szakács Ervin, Szente Szimonetta, Tátrai Attila.
A megnyitóhoz kapcsolódóan a művelődési ház színháztermében levetítették Szabó Anikó zenés diaporáma összeálítását, amely a kiállított képek készítésének körülményeit (werkfotók), illetve a táborban készült további felvételeket mutatja be. Az összeállítás letölthető innen. A kiállítás megnyitóján készült képek itt láthatók. A megnyitón elhangzott beszédek itt hallhatók.

Tovább...

Érdekes ötletek az Európai Uniós keretek elköltésére

A Közép- és Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat 2013. február 19-én Brüsszelben, nemzetközi konferencia keretében mutatta be uniós és tagállami döntéshozóknak, valamint civil szervezeteknek azokat az ötleteket, amelyek a 2012-ben nyolc országban (Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Macedónia, Magyarország, Szlovákia) a lakosság és civil szervezetek számára meghirdetett projektötlet-pályázaton díjnyertesek lettek.

Tovább...

Utazzunk gőzmozdonnyal a Cuha-völgybe április 27-én

 

 

Tovább...

Bringás Barangolás a Bakonyban – XII. Reflex Kerékpáros Tábor

Idén tizenkettedik alkalommal szállhatnak nyeregbe azok a fiatalok, akik jelentkeznek a Bringás barangolás a Bakonyban címmel szerveződő táborunkba. Akik szeretnek kerékpározni, és nem riadnak vissza egy-egy nehezebb biciklis túrától sem, megismerkedhetnek hazánk egyik legszebb, legvadregényesebb tájának, a Bakonynak a természeti, és épített értékeivel. A tábor hét napos időtartama alatt a Reflex pápateszéri oktatóközpontjából csillagtúra-szerűen, minden nap más irányba elindulva újabb és újabb látnivalókat fedezünk fel. A táborba a kitöltött jelentkezési lap visszaküldésével lehet jelentkezni 2013. június 30-ig.

Tovább...

A Reflex Környezetvédő Egyesület 7. Pápateszéri Természetfotós Tábora

A táborba elsősorban 13-23 év közötti fiatalokat várunk, de az életkortól való eltérés nem kizáró ok.
Időpont: 2013. augusztus 5-11.
Helyszín: Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola (Pápateszér, Farkashegy 16.)
Részvételi díj: 24.000 forint (befizetés két részeletben).* Reflex tagoknak 10 % kedvezmény.

Tovább...

Több mint száz civil szervezet a földforgalmi törvénytervezet átalakításáért

141 civil szervezet és gazdatanács közösen értékelte a földforgalmi törvénytervezethez érkezett módosító indítványokat. A törvényjavaslatot korábban élesen bíráló szervezetek elsősorban Ángyán József és Bencsik János indítványait támogatják, amelyek elfogadásával a földtörvény a fenntarthatóságot és a vidék felemelkedésének ügyét szolgálná.

Tovább...

Tanár úr kérem, én készültem! - Kalas György kiállítása

Március 14-ig látható dr. Kalas György "vitrin"kiállítása Győrszabadhegyen, a József Attila Művelődési Házban. A Reflex tagjai, barátai és szimpatizánsai tudják, hogy egyesületünk több szálon is kötődik a szabadhegyi kultúrházhoz, hiszen az 1980-s évek végén a József Attila Művelődési Ház volt a központja több Reflex-projektnek, így a szabadhegyi szelektív hulladékgyűjtési mintaprogramnak, a "Tapossa laposra!" akciónak, vagy az első magyarországi környezetvédelmi témájú bábelődásnak. Legutóbb, 2012 áprilisában kettős kiállításunk volt itt, Nagy Péter: A pápateszéri vízimalmok című tárlattal, dr. Kalas György a "Marha! Miért nem iszol Gottschlig rumot?" (életképek az 1900-s évek elejéről) című kamarakiállítással mutatkozott be.

A Tanár úr kérem, én készültem! című kiállítást 2013 február 8-án 17 órakor Lajtmann József (Auer) nyitotta meg. Látványtervező: Michlné Gondán Zsuzsanna. A kiállítás megnyitóján készült képek itt láthatók.  Kalas Györgynek a kiállítás meghívójára írt szövege alább olvasható:

Tovább...

A Mosoni-Duna vízgazdálkodási rehabilitációja

A Reflex Környezetvédő Egyesület pályázata a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás 2012 pályázati kiírásán támogatást nyert. Tárgya a környezeti elemeket érintő Győr város belterületén történő jelentősebb beruházások kivitelezésénél való civil közreműködés. A Reflexről közismert, hogy mindig a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, így a tervegyeztetési időszakban jelzi észrevételeit, tesz kezdeményező, vagy módosító javaslatokat, szükség esetén pedig ügyfélként vesz részt a beruházások hatósági, engedélyezési folyamatában. Jelen esetben kilenc nagyobb - részben, vagy teljes körűen engedélyezett - városi beruházásnál a kivitelezési munkák konfliktusait vizsgáljuk. A közreműködő felekkel (beruházó, kivitelező, hatóság, önkormányzat, civil szervezetek és lakosság) keressük a beavatkozások lehető legkisebb környezeti károkkal járó lehetőségeit. Ezen beruházások egyike a Mosoni-Duna és a Lajta térségi vízgazdálkodási rehabilitáció.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  >|  >>|