RAJZPÁLYÁZAT - „Van néhány zöldítő ötletem!”

Te mivel kezdenéd, ha lakásotok zöldítése lenne családod célja? Van-e ötleted, hogy az épületet, a konyhát, fürdőszobát, vagy éppen a saját szobádat hogyan alakítsd át? Mikkel szerelnéd fel, hogy csökkentsd az ökológiai lábnyomotokat, a közüzemi számlákat, például azért, hogy neked több zsebpénz jusson, s egyben környezettudatosabb életmódra váltsatok…? Ha van ötleted, rajzold le és küld el nekünk! A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata rajzpályázatot hirdet, az Expedíciózz a háztartásodban kampány keretében, „Van néhány zöldítő ötletem!” címmel.

Tovább...

Az Egészséges Életmódért Egyesület pápateszéri fotótábora

A Reflex Erdei Iskola és Ökológiai Központ adott helyet az Egészséges Életmódért Egyesület első pápateszéri fotótáborának 2012 július első hetében. A tábort Laposa Tibor vezette, a Reflex részéről Nagy Péter volt a házigazda.
A résztvevők felvételeiből összeállított válogatás itt, a tábor életéről készült képek - filmes szakzsargonban fogalmazva -  werkfotók itt láthatók.
Az Egészséges Életmódért Egyesület második pápateszéri fotótáborát - Laposa Tibor vezetésével - idén is július első hetében rendezi a Reflex Erdei Iskola és Ökológiai Központban.
Az alábbiakban közreadünk néhány felvételt a 2012-es nyári tábor életéből.

Tovább...

Téli fotóstábor Pápateszéren

 

2011 november 17-19. között hagyományteremtő szándékkal szerveztek fotóstábort a NYME Apáczai Csere János Kar halgató Laposa Tibor tanár vezetésével.

Az alábbi írás és az Apáczai Hírújságban jelent meg.

Tovább...

Újra él a Marcal

Az egész világ látta, hogy 2010. októberében a lúgos vörösiszap-szennyezés hogyan radírozta ki a Torna-patak és a Marcal élővilágát, ölt meg embereket. Hazánk legnagyobb környezeti katasztrófája „híressé" tette Magyarországot. A Reflex Egyesület akkor a segélyezésre koncentrált. Sok szponzorral és önerővel segítette a károsultakat, de már látható volt, hogy az anyagi segítségnyújtásnál az élővilág helyreállítása nagyobb feladat lesz. A Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás támogatása erre lehetőséget adott. Pesszimisták voltunk. A természet regenerálódása viszont nem minket igazolt. Jó leírni, hogy a minimális elvárásoknál jobb már a növény- és állatvilág állapota. Igaz, hogy minden kicsi, kevés, de van! Ahogy a szakma mondja, meg van a természeti sokszínűség.

Tovább...

Ernő bácsi elment

A Reflex Környezetvédő Egyesület vezetősége mély fájdalommal tudatja mindazokkal, akik ismerték, szerették, és tisztelték, hogy egykori kiváló kollégánk, harcostársunk, barátunk Fisi Ernő, nekünk csak Ernő bácsi, életének 82. évében eltávozott közülünk. Egy igaz barátot, becsületes, lelkes, odaadó embert veszítettünk el. Míg a betegsége le nem vette a lábáról, önzetlen munkájával, véleményével sokat segített a Reflexnek, az Ellenőrző Bizottságnak. Nagy szerencsénk, hogy rögtön a rendszerváltáskor összekapcsoltuk sorsunkat: a győri elkerülő autópálya, a 82-83-as bevezető szakasz okán tőle leshettük el a szakmát, a civil kurázsit. A beruházások menetéről, a háttér-összefonódásokról, a közlekedési- és építési hatóságok természetéről, az útépítők logikájáról, a lakosság szervezéséről. Később lényegében ő volt a pápateszéri oktatóközpontunk építési munkálatainak mindenese, műszaki ellenőre. Segített, amikor csak tudott. Szakmailag, emberileg sokat köszönhetünk neki. Hiányozni fog.

Tovább...

Vizet a Dunába!

Magyarország jogos követelését 1998 februárjában kiáltványba foglaltuk. A kiáltványt a Parlament elé gyűlt 73 ezer állampolgár (hivatalos, rendőrségi adat) adta át az ország elnökének.

Most, 14 év elteltével, ugyanezt a követelést terjeszti ugyancsak több tízezer állampolgár az Országgyűlés elé. A Reflex Környezetvédő Egyesület - csakúgy mint 14 éve - lelkes támogatója a "Vizet a Dunába!" követelésének.

Most sokkal több reménnyel várjuk, hogy végre több víz lesz a Dunában. Míg hajdan az akkori kormány ellen tüntettünk a Dunáért, a mostani kormány velünk van. Mint januári strasbourgi konferenciáján Orbán Viktor kormányfő nyilatkozta: "Bármilyen zsilip vagy gát kérdésében a környezetvédőkkel pendülök egy húron."

Hogyan lesz több víz a Dunában? Csak egyetlen megoldás van: a szlovák fél több vizet enged a mederbe a dunacsúnyi gáton. Ennek nemcsak a műszaki lehetősége adott, hanem bírósági ítélet is kötelezi őket. A hágai Nemzetközi Bíróság már 15 éve úgy ítélt, hogy a Duna elterelése jogellenes cselekmény volt, Magyarországnak és Szlovákiának az ökológiai követelményeket kielégítő dunai vízmegosztásról kell szerződést kötnie.

A szerződéshez tárgyalásokon át vezet az út. Következetesen képviselt magyar álláspont esetén van csak esélyünk igazságos vízmegosztásra. Még egyszer nem lehet titokban átadott, újabb gátakat ígérő tervekkel rontani a pozícióinkat, mint eddig oly sokszor történt, a legutóbb 2010 kora tavaszán.

És ha végre az ökológiai követelményeket kielégítő mennyiségű víz érkezik a magyar-szlovák Duna-szakaszba, akkor megnyílik a lehetőség a sokat szenvedett szigetközi élővilág rehabilitációjára.

A népi kezdeményezést aláírókkal együtt kérjük az Országgyűlést, hogy segítse sikerre a gyors magyar-szlovák megegyezést a Duna igazságos vízmegosztásáról.

 

Reflex Környezetvédő Egyesület

Győr, 2012. július 13-án.

Tovább...

Reflex a Győrkőc fesztiválon

A GYŐRKŐC faluban, a győri vár évszázados falai előtt, a Rába folyó két ága által körülölelt Radó szigeten a Reflex sátora volt az ÖKOHÁZ július első hétvégéjén. A GYŐRKŐC FESZTIVÁL két napja alatt, szombaton és vasárnap a felnőtteknek környezeti tanácsokat adtunk, a gyerekekkel papírt merítettünk, papírtéglát készítettünk, az ÖKOMATA mogyorót ajándékozott a kérdéseire helyes választ adóknak. a Reflex aktuális KEOP projektjének megfelelően minden a papír körül forgott.
A Csalán Egyesület és  a Reflex munkatársai, önkéntesei, akik részt vettek a kétnapos rendezvényen: Horváth Ferenc, dr. Kalas György, Lajtmann József, Nagy Martina, Nagy Péter, Nagy Viktória, Németh Vera, Ribb Bernadett, Széll Mariann, Szűcs Gábor és Madarász Roberta.
A 2012-es Győrkőc Fesztiválon az első összesítések szerint 20 ezer gyerek és 30 ezer felnőtt, összesen tehát mintegy ötvenezer látogató vett részt.
A Csalán és a Reflex jelenlétének konkrét eredménye 110 kitöltött kérdőív, több mint 260 merített papír. Nem kézzelfogható, de nyilván legalább ilyen értékkel bír, hogy több száz – az ország minden részéből idesereglett- gyerekkel és felnőttel kerültünk közvetlen kapcsolatba, öregbítve egyesületünk hírnevét.
Alább néhány, a Radó sziget árnyas fái alatt készített kép:

Tovább...

Vizet a Dunába! Füvet és fát!

A Duna vízhozama a bősi elterelés óta rendkívül alacsony (17-18%). Ugyanez elmondható a Mosoni-Duna alsó szakaszán, a mellékág vízszintjére is. A Kisalföld szerkesztősége és a napilap kiadója, a Lapcom kft. népi kezdeményezést, aláírásgyűjtést szervezett a folyók jobbításának érdekében. Tárgya, hogy a magyar Országgyűlés külön tárgyalja a térségünkben kialakult, és a folyókhoz kötődő rossz helyzetet. A Reflex az aláírási íven megjelentetett felhívással egyetért, viszont annak háttéranyagával már messze nem. Kérdezték is az emberek, hogy most mik vagyunk: sem fű, sem fa? Válaszunk, hogy mindkettő, sőt egyszerűen csak ördögcérnabokor, aminek alapos oka van.

Tovább...

6. Pápateszéri Természetfotós Tábor (2012. augusztus 5-11)

A táborba elsősorban 13-23 év közötti fiatalokat várunk, de az életkortól való eltérés nem kizáró ok.
Időpont: 2012. augusztus 5-11.
Helyszín: Reflex Ökológiai Központ és Erdei Iskola (Pápateszér, Farkashegy 16.)
Részvételi díj: 24.000 forint (befizetés két részeletben).* Reflex tagoknak 10 % kedvezmény.

Tovább...

Dr. Kalas György kapta 2012-ben a Justitia Regnorum Fundamentum-díjat a jövő nemzedékek védelméért

Az egyik legrangosabb elismerésben részesült a győri Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa dr. Kalas György pénteken délelőtt Budapesten az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  >|  >>|