Szeptember

Rögtön a tanév elején felvettük a kapcsolatot a kibővült partneri iskolahálózattal (a 15 iskolából őszre 31 lett). Cél: a nyár végén bonyolított – szemétpostával kapcsolatos – akciók értékelése, az őszi iskolai papírgyűjtések megszervezése, „A papír másik oldalán” elhelyezett papírkalkulátor népszerűsítése, a projekt szakmai munkájának folyamatossá tétele.

Szeptember 10-én a győri Gyakorló Iskolában nyitottuk meg a tavaszi „Az újragondolt papír” rajzpályázatunk anyagából összeállított vándorkiállításunkat.

Tovább...

Papiroska Piroska meséi

Papír nélkül ma már elképzelhetetlen az élet. Papírból van a születési anyakönyv, a házassági oklevél és a gyászjelentés is. Papír hordozza a történelmet, a tudományt, belecsomagoljuk a mindennapi élelmiszert és az ünnepi ajándékot is. Ha nem lenne papír, akkor akadozna a világban a hír, a hivatalok gépezete, az irodisták versenyt horkolnának a postásokkal - de még az iskolák is bezárnának. Maradjunk talán abban, hogy a papír használata, de gyártása és hulladéka megannyi érdekes fontos kérdést vet fel. Ezekről szeretnék veletek beszélgetni. Én, a Papiroska Piroska. Mert szeretném, ha megtudnátok mindazt, amit a gyereknek a papírról tudni érdemes.

Tovább...

Augusztus

Elkészültek a projekt keretében (a projekt tapasztalatainak felhasználásával) megírt szakmai segédletek. A vállalásnak megfelelően a környezeti tanácsadók illetve nevelők részére két szakmai témában állítottunk össze háttéranyagot. Az egyik a reklám-fogyasztás-hulladék összefüggéseit, az ökológiai fogyasztóvédelem témáját dolgozta fel (szerkesztette: Kalas György), a másik a papír-újrapapír témáját (szerkesztette: Németh Veronika). A háttérinformációkat és szemléletet közvetítő kiadványok segítséget nyújtanak a témák iskolai (projekt alapú) feldolgozásához is.
Az A/4 formátumú, 40 oldalon megjelent ingyenes segédletek a környezeti tanácsadó irodák munkatársaihoz, illetve környez
eti nevelőkhöz juttattuk el.

Tovább...

Július - augusztus

 

Az iskolaév befejeztével a nyári időszakban a felnőttekre, illetve a családokra koncentráltunk és különféle szabadtéri rendezvényeken vállaltunk „kihelyezett környezeti tanácsadó szolgálatok” működtetését. A megyénkénti 4-4 sátras, asztalos kitelepülést szervezésére, bonyolítására (közbeszerzési eljárás lefolytatása után) Vas megyében a Kerekerdő Alapítvánnyal, Zala megyében a Domberdő Természetvédelmi Egyesülettel, Győr-Moson-Sopronban pedig a Csalán Egyesülettel kötöttünk szerződést.

Tovább...

Július

Elkészült és „üzemel” a papír-újrapapír ökológiai mérlegét számoló kalkulátor honlapon elhelyezett változata. A fiatalok nyelvén, stílusában készült „A papír másik oldala” könyvtárat a Reflex Egyesület honlapján helyeztük el (www.reflex.gyor.hu/papir), ahol a látványos animáció, a hasznos információk mellett bárki kiszámolhatja az általa felhasznált papírmennyiség környezeti terhelését. Az alapadatot papír kg-ban, vagy A/4 darabszánban beírva a kalkulátor azonnal megjeleníti a papírmennyiség felhasználásával járó fakitermelést, a gyártás során felhasznált víz- és árammennyiség illetve CO2 terhelést. Ugyancsak láthatóvá válik, hogy mennyivel kevesebb a környezeti terhelést, ha ugyanezen mennyiséget újrapapírból használjuk fel. A honlapon tetszés-index számláló jelenik meg, illetve a végrehajtott web2 fejlesztés eredményeként lehetőség nyílik további megosztásra (a Facebook cache-elésére). Reményeink szerint a papír-kalkulátorunk hasznos és népszerű lesz a fiatalok körében.

A kalkulátor bárki által elérhető és népszerűsíthető az alábbi címen: www.reflex.gyor.hu/papir, Domberdő Természetvédelmi Egyesület Zalaegerszeg, Kerekerdő Alapítvány Szombathely), illetve a projekt rendezvényein.

Tovább...

A papír másik oldala

Tovább...

Stopmatrica a kéretlen reklámok ellen

A környezeti tanácsadás fejlesztése a Nyugat-Dunántúlon című KEOP-6.1.0/B/11-2011-0020 projekt keretében két változatban készült el az új "Reklám STOP!" öntapadós matrica. Az egyik a lakossági postaládákra ragasztható, a másik a lépcsőházi gyűjtőládán jelzi, hogy valójában hány ott lakó tart igényt ingyenes reklámküldeményre.
A "szemétposta" csökkentése érdekében nyomtatott matricák letölthetők innen és innen, illetve igényelhetők a Reflex Környezetvédő Egyesület irodájában (9024 Győr, Bartók Béla út 7.)

Tovább...

A papír másik oldala - környezeti tanácsadás a Rockcirkuszban

A Győri Vásár, a Győrkőc Fesztivál és a Sokoró Fesztivál után szeptember 8-án, szombaton Kunszigetre látogatnak a civil környezetvédők. A veszprémi Csalán és a győri Reflex egyesület munkatársai, önkéntesei a Környezeti tanácsadás fejlesztése a Nyugat-Dunántúlon - fókuszban a hulladékcsökkentés lehetőségeivel című KEOP projekt keretében szombaton 16 órától kezdődően adnak környezeti tanácsokat a ROCKCIRKUSZ fesztivál közönségének.
Tovább...

Elkészültek a tanulmányok

A KEOP-6.1.0/B/11-2011-0020 sz. pályázatunk keretében egyesületünk megbízásából,  a Csalán Egyesület koordinálásában elkészültek a szeptemberi érdekegyeztető tanácskozás vitaindító tanulmányai. A tanulmányok elsődlegesen a civil szervezetek újrapapír használat növelése, illetve a "szemétposta" csökkentése témákkal kapcsolatos álláspontját képviselik. Ennek megismerése, egyeztetése céljából a HUMUSZ Szövetség júliusban két civil egyeztető tanácskozást tartott magas részvétel mellett. A tanácskozáson kialakított felvetések, közös álláspontok értelemszerűen beépítésre kerültek az elkészült tanulmányokba.

Tovább...

Május

Befejeződött az internetes szavazás, május elejére tisztázódott, hogy melyik 16 gyerekrajz kerül fel az órarendre. Az eredmény itt látható
Az órarendet ennek alapján a grafikus megtervezte,
megtekinthető itt
Március végén kezdődtek, május elejére fejeződtek be a 15 partneriskolában szervezett elméleti és gyakorlati foglalkozások. A három iroda környezeti szakértői – az előzetes összeállított oktató-nyersanyag szerint- a három megyében iskolánként 30 – 30 fős gyerekcsoportokat avattak be a papírral kapcsolatos ismeretekbe. Az elméleti órákat kétórás gyakorlati foglalkozás követette (papírmerítés + papírtéglagyártás gyakorlása). A foglalkozások kérdőíves felméréssel fejeződtek be.
A beérkezett 450 kérdőívet feldolgozásra az EFFIX Kft-nek továbbítottuk, az akciókat partnereinkkel értékeltük.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  >|  >>|