Horváth malom

Tovább...

Fülöp Györk: Pápateszér tájalakulása

Az alább mellékletként közölt írás szerzője a Corvinus Egyetem tájépítő szakos hallgatója, aki a REFLEX önkénteseként sokszor megfordult Pápateszéren és a farkashegyi Reflex-házban. 2007 nyarán hallgatótársai részvételével tájépítész alkotótábort szervezett, ennek konkrét, kézzel fogható eredménye a Pápateszér - Bakonyszentlászló és a Pápateszér - Fenyőfő közötti turistautak jelzéseinek szakszerű fölfestése, az Ady utca - Szőlő utca kereszteződésében fölállítot útbaigazító tábla, és a Reflex-háznál eredő Váncz éren (másik nevén Körtvély patakon) fölépített fahíd. Ez uttóbihoz Milinszki Tibor erdész biztosította a faanyagot, a pallókat Ilkó Sándor asztalos, önkormányzati képviselő teszéri fűrészüzemében vágták a megfelelő méretre. Fülöp Györk alábbi írását nevezhetjük Pápateszér tájmonográfiájának is, minden esetre olyan megalapozó tanulmány, amely a pápeteszéri vízimalmok iránt érdeklődők figyelmére számíthat. N.P.

Tovább...

Vízimalom projekt

Pápateszér hajdan a vízimalmairól volt híres. Sajnos az egykori 25 malom közül ma már egy sem működik, sőt, az idők során több teljesen elpusztult. A Reflex Környezetvédő Egyesület tervei között szerepel, hogy az épített környezet részét képező malmok újra hírnevet szerezzenek a falunak. A „Vízimalom projekt” néven indított programunk során megpróbáljuk megmenteni, amit még lehet, s tervbe vettük legalább egy vízimalom teljes rekonstrukcióját. Honlapunk e rovatába gyűjtjük össze a programmal összefüggő valamennyi fontos dokumentumot, valamint folyamatosan beszámolunk az üggyel kapcsolatos történésekről.

Tovább...

Vízimalom – életmódtábor

Pápateszér határában egykor 25 vízimalom működött. Mára csak néhány maradt belőlük, s azok legtöbbje is meglehetősen rossz állapotban van. A győrújbaráti Patrióta Honismereti és Faluvédő Egyesület életmódtábor keretében szeretné feltérképezni, s számba venni e néhány megmaradt vízimalom még fellelhető értékeit.

Tovább...

Sági (Bucs) malom

Tovább...

Dobos malom

Tovább...

Sábicz malom

Tovább...

Ledó malom

Tovább...

Stankovics malom

Tovább...

Bögi malom

A Szentendrei Szabadtéri Múzeum Munkatársai 1975-ben felmérést készítettek több pápateszéri vízimalomról, így a Körtvél patakon, más néven Vánc éren található Birkás, vagy Bögi malomról is. A felmérés idején családjával még a malomban élt Bögi Istvánné, a molnár özvegye. Az alábbiakban a Reflex-Ház közelében található, ma már csak romos állapotban látható Bögi malmot mutatjuk be egy régi leírás, s a jelenlegi állapotát bemutató fotók segítségével.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  >|  >>|