Pápateszéri vízimalmok - további képek, dokumentumok

A pápateszéri vízimalmokkal kapcsolatos további képek, dokumentumok találhatók az alábbi közösségi oldalakon.

A képek, dokumentumok további felhasználása esetén a forrást minden esetben kérjük feltüntetni.

Tovább...

Kettős kiállítás

Kettős kiállításunk nyílt április 6-án, Nagypénteken Győrben, a József Attila Művelődési Házban. A pápateszéri vízimalmokról Nagy Péter, az 1900-as évek bolti üvegeiből dr. Kalas György állított össze egy-egy tárlatra valót. A kiállításokat Lajtmann József, egyesületünk elnöke nyitotta meg, alkalomhoz illő mondókával és népdallal közreműködött Baranyai Renáta és Fekete Róbert Pápateszérről. A megnyitót megtisztelte jelenlétével dr. Barsi Ernő néprajzkutató és Németh Györgyné, Fekete Orbán pápateszéri molnár lánya. Jelen voltak pápateszéri barátaink Léhner Ilona iskolaigazgató vezetésével. A megnyitóról Szűk Ödön, a Kisalföld fotóriportere, valamint Nagy Martina készített képeket. Előbbiek a http://www.kisalfold.hu/kepek/a_papateszeri_vizimalmok/2024893/, utóbbiak a http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100000455460628 oldalon találhatók. Alábbiakban néhány kép a kiállítás megnyitójáról.

Tovább...

A pápateszéri vízimalmok

A pápateszéri vízimalmok helyének meghatározásához közreadunk egy táblázatot és térképeket a malmok egykori és mai neveivel.
A szerző engedélyével közreadjuk Wöller István: Pápateszéri malmok című tanulmányának részleteit, a felülcsapott vízikerekű malom XVIII. századi berendezését, valamint a pápateszéri vízimalom alaprajzát bemutató rajzokat, továbbá néhány forrásdokumentum másolatát.

Tovább...

PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK - a Reflex kiállítása Budapesten

A Magyar Kultúra Napja alkalmából Budapesten, a Hagyományok Házában mutatják be a Reflex Környezetvédő Egyesület kiállítását A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK címmel. Megnyitó: 2011. január 21-én, 13 órakor a Hagyományok Háza emeleti galériájában (1011 Budapest, Corvin tér 8.). A kiállítást Sebő Ferenc nyitja meg, közreműködik a régi Sebő Együttes - Sebő Ferenc, Halmos Béla, Nagy Albert, Koltay Gergely.

Tovább...

VÍZIMALOM-ÉBRESZTÕ - Újjáéledő vízimalmok Pápateszéren

- A HEREDITAS Kulturális Egyesület tisztelettel meghívja Önt és kedves családját a HEREDITAS Galéria VÍZIMALOM-ÉBRESZTÕ Újjáéledő vízimalmok Pápateszéren címmel, 2010. január 27-án, csütörtökön, 18 órakor nyíló kiállítására.
Megnyitja: dr Balázs György néprajzkutató, dalaival közreműködik: Lovász Irén.
- A kiállítást rendezte: Kovács István László, fotók: Szabó József — Szabó Melitta
- Megtekinthető 2010. február 5-ig, 10-18 óráig.
- helyszín: HEREDITAS Galéria (1052 Budapest, Vitkovics Mihály u. 12.) tel.: + 36 1 317 8103, +36 70 277 4643, +36 20 546 4078

Tovább...

Képek, dokumentumok

A közösségi megosztó oldalak  széles körű elterjedése indokoklja, hogy a pápateszéri vízimalmokkal kapcsolatos képeket, dokumentumokat, a fontosabb eseményekről tudósító beszámolókat itt is közzé tegyük.

Tovább...

A Fenyőfői községi malom - elvi építési engedélye

Csatolt dokumentumok

Tovább...

A tiszteletbeli molnár már csak a malomzúgást hallgatja

A Népszabadságban 2006. július 5-én jelenet meg az alábbi írás.

Néhány nappal ezelőtt átadta az örvényesi vízimalom kulcsait az utódjának Wöller István malomgondnok. A hazai malmok legavatottabb kutatója 77 évesen végleg nyugalomba vonult.

Tovább...

Elismerés a pápateszéri malmok kutatójának

Wöller István malomkutató, a pápateszéri malmok avatott ismerője Pro Comitatu díj elismerésben részesült.

Tovább...

Wöller István könyve a füredi malmokról

2010.03.18. • A Balatonfüred Városért Közalapítvány kiadásában jelent meg Wöller István Balatonfüredi Malmok című könyve. A szerző több mint fél évszázada kutatja a régi malmok történetét, Veszprém Megye mind a 606 gabonaőrlőjét bejárta. A most megjelent kiadvány nemcsak a füredi malmokat, hanem a molnárcsaládokat és rajtuk keresztül a város történetét is bemutatja.

Tovább...

|<<  |<  1  2  3  4  >|  >>|