Gyűrd le a belvárost! De mivel… ? Összehasonlítós verseny Győrben

Három versenyző, három jármű, három útvonal és egy cél. Ki fut be előbb a célba a reggeli zsúfolt belvárosban - néhány feladattal megfűszerezve az utat - az autós, a kerékpáros, vagy aki gyalog és tömegközlekedéssel próbálja teljesíteni a távot? - ezt a kérdést tette fel a győri Reflex Környezetvédő Egyesület, s ha már lúd legyen kövér, ki is fogjuk próbálni, méghozzá az idei Mobilitási Hét utolsó napján, szeptember 22-én. A nyugat-dunántúli futamok szervezését a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség koordinálja, a megvalósításba Győrött a Reflex Környezetvédő Egyesület, Szombathelyen a Kerekerdő Alapítvány míg Nagykanizsán a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület kapcsolódik be.Az ESPAN (Pannon Energia Stratégia) projekt és Burgenland tartomány vezetésének támogatásával rendezett versenyben a győri József Attila utcából három versenyző vág neki a távnak autóval, busszal és biciklivel. A versenyzők útközben egyszerű feladatokat teljesítenek. Így például: a győri kettes postán ajánlott levelet kell feladniuk, majd az Árpád utcai patikában mindnyájuknak venni kell egy levél C-vitamint, majd a Városház térre fut be a kis csapat. Fontos szempont, hogy mindenkinek szabályszerűen kell közlekedni. Az autós versenyző parkoló céduláival igazolja megállásait és a KRESZ szabályai szerint közlekedik. A biciklis is hasonlóképp kell, hogy teljesítse a kitűzött utat, melynek útvonalát maguk határozhatják meg, kivéve, aki busszal vág neki, hisz ott nincs lehetőség az útvonal elterelésére. ám gyalogosan már könnyebb dolga lesz.

A verseny kitűzött célja a kerékpáros- és a tömegközlekedés népszerűsítése, hisz számos nagyvárosban rendeztek már hasonló összehasonlítós versenyt (comparison rides) és többnyire a kerékpárosok és a tömegközlekedők jöttek ki győztesen a belvárosi csatából. A győri versennyel - melyet médiapartnerünk a Kisalföld Online élőben közvetít - párhuzamosan Burgenlandban (Kismarton, Nagymarton, Felsőőr) és a Nyugat-dunántúli régió nagyobb városaiban, így Szombathelyen és Nagykanizsán is elindulnak a versenyzők szeptember 21-én és 22-én, köszönhetően az ESPAN projektnek, melynek céljairól rövid leírást alább olvashatnak:

Pannon Energia Stratégia (ESPAN)

Az ESPAN projekt célja, hogy ausztriai és magyar régiók regionális, kommunális és magán szintjein bilaterális és interregionális együttműködésével a fenntartható energiafejlesztés szektorát sokoldalú módon kidolgozzuk.
A klímavédelmi célok követése mellett odafigyelünk, hogy a meglévő helyi és regionális forrásokat a regionális értékteremtés jegyében a legjobban felhasználjuk.

A szakterületeket az alábbiak szerint csoportosítjuk:

Energia hatékonyság (Takarékosság)
Energia tárolás (beleértve a logisztikát)
Energiatermelés a meglévő erőforrások figyelembevétele mellett

Speciálisan számolunk avval, hogy helyi, regionális illetőségű régiófejlesztési, képzési, kutatási kompetenciákat, és a gazdaságot az ESPAN projektbe bevonjuk. Így kiterjesztjük a határrégió regionális fejlődésének hatókörét, új interregionális üzleti területeket teremtünk, csakúgy mint munkahelyek létrejöttéhez vagy megtartásához járulunk hozzá olyan ágazatokban, melyek közvetlenül vagy közvetve az energetikai témákhoz kapcsolhatók.

Mivel az ESPAN projekt egy erős koncepció- és hálózatfejlesztési karakterrel rendelkezik, szinergia fedezhető fel a mindenkori ökológiai és fenntartható energiafejlesztési regionális fejlesztési programokkal, mivel a projektben résztvevő partnerek helyi és regionális szinten is foglalkoznak ezen témakörökkel.

További részletek: Reflex Környezetvédő Egyesület (Vass Gergely)
Tel.: +3696/316-192
Mobil: +3630/33-24-799
E-mail: reflex@c3.hu

 << Vissza