A kerékpáros tábor programterve

Szép számmal jöttek a jelentkezések az idei nyáron tizedik alkalommal megrendezésre kerülő kerékpáros táborunkba. A résztvevő gyerekeknek ezúttal is sok izgalmas, látnivalókban bővelkedő kerékpáros túrát szervezünk, ügyelve arra, hogy az útvonalak azok számára se legyenek unalmasak, akik már nem először táboroznak velünk. Az alábbiakban közzé tesszük táborunk tervezett, részletes programját. Az abban leírt túraútvonalakat ajánljuk minden - a Bakonyban túrázó - kerékpárosnak.



A X. Kerékpáros Tábor tervezett programja:

 

július 24. (Vasárnap)

 

Beérkezés: 13-17 óra között.     

Miután mindenki elhelyezkedett, a gyerekek megismerkedhetnek egymással, a tábornak helyszínt adó épülettel, valamint a hozzá tartozó területtel. Egy kis eligazítás, a tábori szabályok ismertetése után bemelegítő kerékpáros túra indul a Grófi fürdőhöz, és a Birkás-malom romjához. Hazaérkezés után vacsora, majd az esti szabadprogram után korai lefekvés vár a gyerekekre, hogy másnap minél kipihentebben indulhassanak útra.

 

július 25. (Hétfő)

 

A reggeli, és a kerékpárok átnézése után elindulunk Fenyőfőt érintve Vinyére, ahonnan az alsó-Cuha-völgyet kísérő, jól járható, murvás úton közelítjük meg a Bakonyszentlászlót Bakonyszentkirállyal összekötő aszfaltos utat, melyen továbbhaladva elérünk aznapi úticélunkhoz, a cseszneki várhoz. Miután jól megnéztük azt, haza indulunk, egy másik, nem kevésbé izgalmas útvonalon. Terveink szerint Csesznekről leereszkedünk a Cuha-patak felső völgyébe, ahol a patakon többször átgázolva egészen Vinyéig biciklizünk. Onnan a szokásos útvonalon, Fenyőfőn keresztül érünk vissza a táborba. Vacsi után, ha lehet még korábban takarodót fújunk, mert a következő napon még ennél is nagyobb túra vár a gyerekekre. 

  

 

Július 26. (Kedd)

 

A nap a bőséges reggeli elfogyasztásával indul, mivel kell az erő az erre a napra tervezett nem túl rövid, de annál szebbnek ígérkező túrához. Ma ugyanis lenézünk a Balatonra! Fürdőruha nem szükséges, mert elég messze leszünk a vízparttól. A Balatonban csak távolról, a Bakony egyik hegyoldalán megpihenve fogunk gyönyörködni. A túrát Vock Balázs, profi kerékpárversenyző fogja vezetni. A várható útvonal: Fenyőfő-Vinye-Zirc-Olaszfalu-Alsópere, majd vissza. Túravezetőnk nem először visz el bennünket a Bakony legszebb helyeire. Biztosak lehetünk benne, hogy ezúttal sem fog csalódást okozni a táborozóknak. A hazaérkezés után biztosan nem kell takarodót elrendelni, a kimerítő túra után a gyerekek valószínűleg ideje korán és önként fognak ágyba bújni. 

 

július 27. (Szerda)

 

Ezen a napon – ha az időjárás is úgy gondolja - már kell a fürdőruha is. A reggeli után ugyanis átkerekezünk Nagytevelre, a tóhoz, ahol egésznapos strandolással pihenhetik ki a gyerekek a hét első, megerőltetőbb felét. A túra útvonala: Pápateszér-Csót-Béb-Ugod-Nagytevel.

Rossz idő esetén a strandolás természetesen elmarad. A tábor túráinak többsége egyébként esőköpenyben akár esőben is teljesíthető, de jelentősebb esőzés esetén inkább más programokat kell választanunk. Ilyen esetekben lehetőség nyílik mikroszkópizálásra, növényhatározásra, játékos vetélkedőkre, és a helyi iskola tornatermében különböző teremsportokra.

 

július 28. (Csütörtök)

        

Ez a nap is a reggelivel kezdődik, amely után egy kevésbé fárasztó túrára indulunk. Bakonyszentiván felé vesszük az irányt, ahonnan tovább haladunk a Csárdapusztánál található Kossuth-kápolnáig. Innen földúton jutunk el Nagydémre, majd Miklósmajor mellett elhaladva a Bő-torok-völgyön keresztül jutunk el Sokorópátkára. Ott körülnézünk, megpihenünk, majd legurulunk Gicre, ahonnan Bakonytamásin keresztül térünk vissza Pápateszérre. Ott már várja a táborozókat a meleg vacsora, majd szabadprogram következik egészen a lefekvésig.

 

július 29. (Péntek)

 

Az utolsó teljes napon egy szintén nem túlságosan nehéz túra vár a gyerekekre. A jól ismert úton elindulunk Fenyőfőre, majd az aszfaltúton tovább, Vinye irányába. Még Vinye előtt elfordulunk balra, és átmegyünk Bakonyszentlászlóra. Megnézzük a falu nevezetességeit, majd egy rövid pihenő után tovább indulunk aznapi úticélunkhoz, a Bakonygyiróti pincesorhoz. A pincesor az Öreg-hegy oldalában található. A régi sváb borospincék jellegzetes és ritka példája ez. Régebben külterületi lakott hely volt a Pincesor, ma már csak két ember lakik ott. Központilag védett pincék is találhatók itt, de az egész terület helyi védettség alatt áll. Miután végig bicikliztünk a pincesoron, visszaindulunk Bakonyszentlászlón, és a fenyőfői ősfenyvesen át, a pápateszéri táborba. A nap az esti tábortűzzel és szalonnasütéssel zárul.

 

július 30. (Szombat)

Az elmaradhatatlan reggeli után a zárónap egy tudáspróbával kezdődik, mely során képet kaphatunk a táborozók egy hét alatt megszerzett tudásáról. A rendrakás, összepakolás után ismét tüzet gyújtunk a tűzrakó helyen, hogy a bográcsban elkészülhessen az aznapi ebéd. Ebéd után a gyerekek szabadon tölthetik el a hazaindulásig hátralevő időt.

 

 



<< Vissza