Aggasztó légszennyezettségi adatok Győrből

Mióta a Reflex honlapjáról közvetlenül érhető el a győri légszennyezettséget jelző szolgálat honlapja (www.legszennyezes.hu), azóta számos lakossági megkeresést kaptunk. Sajnos nem alaptalanul, hiszen a szmogtérkép a február hónap 23 napjából eddig 17 napon jelzett Győrnél egészségügyi kockázattal járó (határértéket meghaladó, vagy tájékoztatási fokozatot elérő) levegőszennyezést. A honlapon lévő - légszennyezettség alapján, tudományos becsléssel számolt - táblázat szerint Győrben évente 168 ember idő előtti halála vezethető vissza a légszennyezettségre. Mivel a helyi hatóságok megítélésünk szerint kevéssé érzik fontosnak a lakosság naprakész tájékoztatását, a honlap segítségével magunk próbálunk választ adni a leggyakoribb kérdésekre.



A Válaszúton Alapítvány 2011. januárjában indította a www.legszennyezes.hu honlapján az ingyenes e-mailes szmog-riasztó szolgáltatását. Erre bárki feliratkozhat, feladata csupán annyi, hogy megadja az őt érdeklő település nevét. Így azon a napon, mikor a kiválasztott településen legalább egy alkalommal határérték felett van valamelyik szennyezőanyag koncentrációja, kap egy tájékoztató e-mailt.

Aki nem kéri a közvetlen értesítést, de kíváncsi az aktuális győri légszennyezettségi helyzetre, annak a Reflex Egyesület lehetővé tette, hogy honlapjáról közvetlenül kapcsolódhasson a szmogjelző szolgálathoz.

Az előzmények alapján sajnos nem alaptalanul. A honlapon lévő térkép egyes városaira kattintva megtudható az is, hogy mennyi idő előtti halálozást, vagy más egyéb megbetegedést okozott a légszennyezettség. A számítás módszertana tudományos folyóiratban került publikálásra, így azok megbízhatónak tekinthetők. A közölt adatok nem pontosak, hanem tudományosan becsült adatok - meghatározott megbízhatósági tartománnyal. A valós számok ettől némileg eltérhetnek. (A módszertanról itt olvashatnak bővebben).

Győr esetében 168 többlethalálozás eset/év adat jelenik meg…

Ehhez egy aktuális adalék: a szolgálat a február hónap 23 napjából eddig 17 napon jelzett  Győrnél egészségügyi kockázattal járó (határértéket meghaladó, vagy tájékoztatási fokozatot elérő) levegőszennyezést.

A honlap tájékoztatást ad a különféle légszennyező anyagokról, illetve az alábbiakban összefoglalja azok lehetséges egészségügyi vonatkozásait is:

Egészségügyi hatás

A szálló por koncentráció rövidtávú emelkedése izgatja a nyálkahártyákat, köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. Növekszik az asztma és a krónikus légcsőhurut fellángolások miatti orvoshoz fordulás, illetve a szív-érrendszeri megbetegedések száma.

A kültéri levegő szálló por tartalmának hosszú távú hatásai a következők: a várható élettartam jelentős csökkenése a szív- és érrendszerei, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás növekedése következtében. A halálozás növekedése mellet egyre több bizonyíték van arra is, hogy a megnövekedett szálló por koncentráció növeli a keringési és légzőszervi megbetegedések miatti kórházi betegfelvételek számát. A szálló por koncentráció emelkedése növeli továbbá az általános halálozás, az asztma, a krónikus nem specifikus légzőszervi betegségek, a szív-érrendszeri betegségek és a nem rosszindulatú tüdőbetegségek miatti halálozást is. (forrás: Környezet-egészségügyi Intézet)

Javaslat

A légszennyezésre érzékeny csoportok, így az idősek, gyermekek, kismamák, légzőszervi és keringési megbetegedésben szenvedők lehetőleg kerüljék el a városok forgalmas, központi tereit.

Határértékek, szmogriadó

A hazai jogi szabályozás többféle küszöbértéket különböztet meg. A legalacsonyabb az egészségügyi határérték, amelynek rövid idejű kismértékű átlépése általában tartós egészségkárosodást nem okoz. A következő szint a tájékoztatási küszöbérték, amely az érzékenyebb lakossági csoportokra (betegek, gyermeke, idősek) nézve jelent problémát. Erről, amennyiben két napon át fennáll az állapot a lakosságot tájékoztatni kell. A harmadik szint a riasztási küszöbérték, amelynek rövid idejű átlépése is veszélyezteti az emberi egészséget, és azonnali beavatkozást igényel.

A győri szmogriadó tervről (43/2003.(X.10.) ÖK. Sz.r.), illetve az aktuális  légszennyezettséggel kapcsolatosan foganatosított intézkedésekről  az alábbi szerveknél kaphat további tájékoztatást::

Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Mérőállomás Immissziós Ügyeleti telefonszám: 06-30/560-1728

ÉDU-KTVF Mérőállomás Lautner Péter vezető helyettes 06-96/514-174


Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Környezetvédelmi Csoport:

Tel.: 96/500-440, mobil tel.: 06/20/3433300 fax: 96/500-443

e-mail: szekeresgyor-ph.hu


ÁNTSZ Győri, Pannonhalmi, Téti Kistérségi Intézete:

Tel.: 96/310-622, fax: 96/319-736

e-mail: szele.esztergyor.antsz.hu


A szmog-jelző szolgálattal és a városi légszennyezéssel kapcsolatban további szakmai információ beszerezhető:

 

Válaszúton Alapítvány

Szuhi Attila

valaszuton@valaszuton.hu

www.legszennyezes.hu

Tel.:30/563-7749

 

 

 



<< Vissza