„Civil együttműködés határok nélkül” – nemzetközi konferencia Szentgotthárdon

A Reflex Környezetvédő Egyesület és partnerei - PRONAS (Szentgotthárd), ÁUNIVAUNDN (Jennersdorf), Ipoly Unió (Ipolyság), Ökológia Stúdió Alapítvány (Győr) – „Civil együttműködés határok nélkül / Bürger(in)initiativen ohne Grenzen” címmel 2010. december 9-én nemzetközi régiós civil tanácskozást rendeztek Szentgotthárdon. A programnak Szentgotthárd Város Önkormányzata, a városháza refektóriumában adott otthont.



Magyarország és Ausztria határ mellett élő környezetvédői között már régóta van kapcsolat, de most először ültek le közös eszmecserére, szakmai fórumra. A programot a szentgotthárdi PRONAS Egyesület aktív együttműködésével valósítottuk meg.

 


A konferenciát Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere nyitotta meg.

 

 

A megnyitót követően Woki Zoltán és Kiss Katalin (PRONAS) a magyar-osztrák konfliktusokról és azok megoldási lehetőségeiről beszéltek.

 

 

Lajtmann Csaba (Reflex) a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Civil Fórum és a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség céljait, tevékenységét ismertette.

 

 

 

Dr. Kalas György (REFLEX) és dr. Johann Raunikar ( BIGAS) jogi szakemberek Magyarország és Ausztria jogi viszonyrendszerét mutatta be, azt, hogyan történik a társadalmi részvétel országainkban a környezetvédelmi eljárások tekintetében.

 
A szünet után dr. Joachim Tajmel mutatta be szervezetének, az AUNIWAUNDN-nak a működését.

 

 

 

A konferencia utolsó előadójaként dr. Veöreös András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának megbízott irodavezetője az épített örökség megőrzésének fontosságáról, nehézségeiről beszélt, számos konkrét példát felhozva.

 

Lajtmann József, a Reflex és Soós Zoltán, a PRONAS elnöke zárszavával ért véget a program.

 

A konferencián képviseltették magukat a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Őrségi Nemzeti Park munkatársai.



<< Vissza