Illegális hulladéklerakók felszámolása, a hulladékelhagyó szemlélet megváltoztatása Dunaszentpál, Kajárpéc, Kunsziget, Pápateszér, Sokorópátka és Tényő településeken



Sajtóanyag

Győr, 2008. szeptember 8.

 

 

A projekt háttere

A Reflex Környezetvédő Egyesület együttműködve Dunaszentpál, Kajárpéc, Kunsziget, Pápateszér, Sokorópátka és Tényő önkormányzataival sikeresen pályázott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium illegális hulladéklerakók felszámolására kiírt pályázatán. A két pályázattal összesen  5 681 607,- Ft támogatási forrás áll rendelkezésre a tervezett tevékenységek megvalósítására.

 

A Reflex Környezetvédő Egyesület számára jelen projekt jelentősége túlmutat a pályázatban foglaltakon. 2004 óta szorosan együttműködünk az Európai Klímaszövetséggel, melynek keretein belül a tagtelepülések közösen próbálnak helyi, települési szintű megoldásokat találni az éghajlatváltozás problémájára. Átlátva a helyi közösségek, települések lehetséges szerepét a környezet-, éghajlatvédelemben, 2007-ben több környezetvédő szervezet országosan közel 900 önkormányzatot – köztük a Győr-Moson-Sopron megyeiket – keresett meg az együttműködés lehetőség felkínálva. Megkereső levelünket nagyon sok település küldte vissza, a megyéből az önkormányzatok harmada. Az érdeklődő önkormányzatokkal a zöld szervezetek képviselői interjúkat készítettek, készítenek, melyben az éghajlatvédelemhez kapcsolódó adottságokat, lehetőségeket vizsgálták az energetika, mobilitás, helyi termékek és hulladékgazdálkodás területéhez kapcsolódóan.

 

A 2008. tavaszán kiírt, az illegális hulladéklerakók felszámolását támogató pályázati forrás lehetőséget biztosított, hogy a települések nyitottságát a valóságban is megvizsgáljuk. Győr vonzáskörzetében 17 önkormányzatot kerestünk meg a közös pályázati lehetőséggel, akik közül 11 válaszolt. Sajnos a projekt tervezésénél kiderült, hogy öt település nem felel meg a kritériumoknak: mivel vagy nem önkormányzati területen volt található az illegálisan lerakott hulladék, vagy nem rendelkezett környezetvédelmi programmal.        

 

A Reflex Egyesület szerepvállalása az illegális hulladéklerakók ellen

A REFLEX Környezetvédő Egyesület hulladékos munkacsoportja a 90’-es évek elejétől működik. Tevékenysége kezdetén prognosztizálta a hulladékgazdálkodásban várható problémákat – így az illegális hulladék lerakók megsokasodását is.

 

Tevékenysége során sokrétű tapasztalatot szerzett az illegális hulladéklerakók problémakörében. Többek között „A szeméten nem terem virág” című iskolák részére kiírt pályázatában, amely a megyei illegális hulladéklerakók felmérését célozta meg (közel 1000 lerakóról kaptunk információt a pályázóktól). Valamint a négy évig folyamatosan kiírt országos „Tájsebészet verseny és kampány az illegális hulladéklerakók felszámolására” elnevezésű program négy megyés koordinátoraként.

 

Az illegális lerakók a morális károk és a környezeti ártalmak okozása mellett csúfak, egészségügyi problémákat okozhatnak, balesetveszélyesek lehetnek. Tudva azt, hogy az illegális hulladéklerakók felszámolása nem csak elhatározás és lelkesedés kérdése, hanem súlyos kiadásokat igényel az önkormányzatok részéről. Így különösen fontos számunkra a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által az illegális hulladéklerakók felszámolásának feladatai támogatására közzétett 2008. évi pályázati felhívásán elnyert támogatás, amely lehetővé teszi hat településen e feladat elvégzését.

 

Tapasztalataink alapján fontos feladatnak tartjuk – és jelen projektbe is szervesen beépül – a szemétdombok felszámolása mellett a szemléletformálás. Fontos, hogy a települések lakói belássák és elfogadják a hulladékgazdálkodás problémáit, amelyből az illegális lerakás csak a jéghegy csúcsa, hiszen a műanyag hulladék elégetése a kazánban, de az ömlesztve, válogatás nélkül gyűjtött szemét is rengeteg probléma okozója, amelyek kiküszöbölésének legjobb megoldása a megelőzés.

 

A 2008. szeptember 8-iki sajtótájékoztatón készült képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



<< Vissza