A pápateszéri vízimalmok - Reflex kiállítás Őriszentpéteren

A MEDIAWAVE Szelektív Jazz és Öko Fesztivál keretében, 2010. május 15-én szombaton, nagy számú érdeklődő előtt nyílt meg A PÁPATESZÉRI VÍZIMALMOK  című kiállítás Őriszentpéteren, az Őri Alapítványnak helyet adó egykori malomépületben.

A kiállítás rendezésére - a Norvég Alap pályázati támogatásával - Szabó József iparművészt, megnyitására Kovács István László építészt kértük föl. Ők vezették 1975-ben azt a malomfelmérést, amelynek eredményeképpen ma hat pápateszéri malom építészeti dokumentációját őrzik a Szentendrei Skanzen dokumentációs tárában. A 35 évvel ezelőtti felmérés különlegessége, hogy azt a magyar táncházmozgalom  alapítói, a Kassák Klub tagjai végezték - Sebő Ferenc, Halmos Béla, Sebestyén Márta, Éri Péter, Tímár Sándor, Jordán Tamás, Czakó Gábor, Koltay Gergely és még sokan mások.

Magyarországon egykor Pápateszéren működött a legtöbb - szám szerint 25 - patakmalom. Ezek, mint Wöller István malomkutató, a teszéri malmok avatott ismerője írja: "a XVIII. század végén már álltak és a XIX. század vége felé még üzemeltek". A Reflex Környezetvédő Egyesület kiállítása ezt, a Magyarországon páratlan kultúrtörténeti értéket kívánja bemutatni 38 nagyméretű tablón fotók, tervrajzok, dokumentumok és egy, a pápateszéri iskola diákjai által készítet vízimalom makett segetségével.

Nagy Péter (Reflex), Soós Zoltán és Voki Zoltán (PRONAS) alábbi fotói a megnyitón készültek.



Lajtmann József a Reflex elnöke köszönti a kiállítás megnyitójára szép számban összegyűlt megjelenteket.

-

Sok barátunk eljött, dr. Hajósy Adrienne a pápateszéri malmok feltérképezésében is sokat segített.

balról jobbra: Nagy Péter - a kiállítás szervezője, a pápateszéri malomrehabilitációs projekt vezetője, Lajtmann József - a Reflex elnöke, Kovács István László építész - a '75-ös felmérés egyik vezetője, Szabó József iparművész - a kiállítás rendezője, a '75-ös felmérés másik vezetője.

Szentgotthárdi barátaink és reflexesek a Bögi malom makettje előtt

Szentgotthárdi barátaink és reflexesek a Bögi malom makettje előtt

A győri Reflex és a szentgotthárdi PRONAS között szoros kapcsolat alakult ki az elmúlt években

 

 

Pápateszér polgármestere a MEDIAWAVE Alpatvány kuratóriumának elnökével beszélget.

A Birkás (Bögi) malom mérethű makettjét a Pápateszéri Körzeti Általános Iskola diákjai - Baranyai Renáta, Bóka Nelli, Koncz Kevin, Róka Ádám, Sabján Dóra, Tóth Márk, Vizer István - készítették Orbán Irén tanárnő vezetésével.

-

A kép jobb oldalán Szalczer György pápateszéri polgármester és (kissé takarva) Lehner Ilona iskolaigazgató.



A cikkhez csatolt dokumentumok:
címlap_malom.jpg
hatso_oldal.jpg
malom_belso_oldalak.jpg

<< Vissza