Soppingolhatunk az oroszok által hátrahagyott és elföldelt veszélyes anyagok felett

Mint azt a korábbi hírünkben megírtuk, egyesületünk fellebbezéssel élt a Győr, Szauter úthoz (a Praktiker melletti zöld területre) tervezett új üzletközpont ellen. A tervezett beépítést részben a hatásterületen várható közlekedési káosz miatt ellenezzük – amit persze előre nehéz bizonyítani. A másik ok a talaj szennyezettsége, amit viszont szemléltetni is tudunk. A vasút melletti területet a szomszédos Vadász laktanyát kipucoló szovjet hadsereg terítette be annak idején veszélyes és nem veszélyes hulladékaival. Lerakta, letakarta, majd hazament. Íme néhány kép.



A tervezett létesítmény engedélyezését mind közlekedéspolitikailag, mind környezetvédelmi szempontból elhibázottnak tartjuk.

 

Véleményünk szerint a beruházás indukálta gépjárműforgalom negatív kihatással lesz a város egyik legproblémásabb (vasúti átjáróval terhelt) közlekedési tengelyének működtetésére és az érintett lakók egészségére. Ami viszont ellentétes a győri Környezetvédelmi Program és Környezet-egészségügyi Akcióprogram törekvéseivel.

A „térségbe csinált” közlekedés problémákat az itt élő és közlekedő lakosság naponta észleli és megszenvedi. Napi tapasztalat, hogy az ide telepített kereskedelmi létesítmények (Győr Plaza, McDonald’s, Praktiker) vonzzák a közúti forgalmat és növelik a környezet terhelését. Ezt tetézi a városvezetés a Jereváni út elejére tervezett LIDL áruházzal és most, a Praktiker melletti zöld területre besuvasztott üzletközponttal (ALDI és társai). Aggályaink alapossága sajnos általában csak utólag igazolhatók, hiszen (és így van ez most is), az új létesítmények forgalomgerjesztő hatásai alábecsültek – az utólagos mérések pedig elmaradnak.

 

A fellebbezésünk másik szakmai oka a terület talaj (talajvíz) szennyezettségéhez kapcsolódik. Ahhoz, hogy az engedélyező hatóságok érthetetlen módon elmulasztották a köztudomású szennyezettséggel kapcsolatos vizsgálatokat. A beépítésre szánt (egykor mély fekvésű) területet ugyanis a szomszédos Vadász laktanyát elhagyó szovjet hadsereg hordta tele annak idején a veszélyes és nem veszélyes hulladékaival. Aztán a (szintén az általa birtokolt) Lovassági laktanyából olajos földet hordtak rá – és az egészet simára dózerolták. Majd minden harasó – és hazamentek.

Az erről készült eredeti fényképeket okulásul leközöljük. Nézegessék csak!

Na nem mintha illúzióink lennének – olyan még nem volt, hogy bejelentésünk alapján a környezetvédelmi hatóságok valamilyen hulladékot is elhordattak volna. Most feltehetően kényszerű szakértői vizsgálatok következnek, amelyek aztán bebizonyítják majd, hogy ártalmatlan hulladékocskák vannak elföldelve. Lyukas usánkák, mállott mahorkák, repedt matrjoskák. Fátylat rá, ott vannak a legjobb helyen, ahol vannak.

Öröm lesz majd fölöttük soppingolni.



<< Vissza