Egészségtelen ételeket ehetünk egészségtelen környezetben egy ”egészséges város”-ban



Mint azt korábbi hírünkben olvashatták, Győr M.J. város jegyzője (mint I. fokú építési hatóság) nemrég engedélyt adott a Győr, 2856/3 hrsz.-ú ingatlanon McDonald’s gyorsétterem megépítésére. Az elsőfokú határozat ellen a Reflex jogorvoslat kért.

 

Fellebbezésünkben hangsúlyoztuk, hogy a telepítés helyszíne alapvetően elhibázott. Az éjjel nappal üzemelő, nyitott terasszal is ellátott új gyorslétesítmény ugyanis az új Baumax áruházzal szemben építenék fel. Beszorítva a forgalmas 83-as bevezető út és a Győr/Dél/Nádorváros transzformátorállomás közé. A győri szeméttelep védőtávolságán belül – olyan helyen, ahol nincs is megfelelően kiépített infrastruktúra (elsősorban a csatornahálózat hiánya jelent problémát).

Sérelmeztük, hogy ismét egy fákkal benőtt zöldfelületet betonoznak le, ráadásul a fák egy részét indokolatlanul vágták ki. Hiányoltuk, hogy a kereszteződésben gyalogosan és kerékpáron közlekedők védelmére nincs előírás, miként nem rendelkeznek a területen keletkező (szennyezett) csapadékvizek összegyűjtéséről, tisztításáról sem.

 

A várható zajterhelés érdemi vizsgálat elmaradt – az elsőfokú hatóság (Környezetvédelmi Iroda) eleve rossz jogszabályra hivatkozik. A közegészségügyi hatóságként eljáró ÁNTSz „elfelejtette” vizsgálni a szomszédos transzformátorállomás sugárzásának hatásait.


 

 

A határozat nem tartalmaz megelőző intézkedést a közterületeken várhatóan megjelenő gyorséttermi hulladékok megelőzésére - holott a Vasvári Pál utcai McDonald’s szemete rendszeresen lepi el a szomszédos kórház parkolóját.

 

A fentiek alapján kértük az engedély hatályon kívül helyezését.

 

A fellebbezési kérelmünket annak ellenére fenntartottuk, hogy váratlanul több irányból is „nyomatékosító kérések” érkeztek annak visszavonására. 

 

Így hát a másodfokú hatóság (megyei Közigazgatási Hivatal) kénytelen volt a Reflex jogorvoslati kérelmét érdemben megvizsgálni. Vizsgálta, vizsgálgatta, azután elutasította.

Nagy nevetség, de ugyanakkor a fellebbezésünk alaposságát is elismerte és az elsőfokú eljárás szakmai hibáit részben korrigálta. No persze csak részben, mert a szeméttelepen védőtávolságának vizsgálatával és a gyorsfogyasztókat érő sugárzással egyszerűen nem foglalkozott. Mert minek is – aki oda megy, úgy kell neki!

 

Szakmailag érdekes volt a zajvédelmi felülvizsgálatot végző hatóság ténykedése (Környezetvédelmi Felügyelőség, dr. Hajdú Klára). Kérelmünk alapján ő is észlelte a jogszabálysértést. Az elmaradt zajvédelmi vizsgálatokat és hogy az elsőfokú szerv valóban nem találta el, milyen jogszabályt kell alkalmaznia. Az elsőfokú szakhatóság döntését ezért logikusan megsemmisítette és új eljárást rendelt el.

Azután gondolt egyet és korábbi álláspontját visszavonva (az utólag benyújtott dokumentumok „értékelésével”) mégiscsak hozzájárult a létesítmény megépítéséhez.

 

Az engedély tehát immár jogerős, jogi akadálya már nincs.

A buldózerek megindultak, épül is legott Győr város (a WHO „Egészséges városok” mozgalom élharcosa) harmadik McDonald’s gyorsétkezdéje. 

 

És kiül majd akkor a család Bigmekkelni az új gyorsétterem teraszára, ott valahol a Nádorvárosi temető és a Metró közé. Asztala előtte ott csörtet a 82-83-as bevezető út egész gépjárműforgalma. Vele szemben a benzinkút, balra srévizavé a Pápai úti szemétdomb magasodik. Jobbra a kiirtott kiserdő csonkja lombozza le, hátulról a Győr-Dél 20/120 kV-os  transzformátortelep sugározza.

Na, aki ide jár majd gyorsétkezni az meg is érdemli a sorsát...

 

De az is, aki ezt az éttermet ide engedélyezte.

 



<< Vissza