Eigner-malom

2010 január 15-én, pénteken Dobi Antal "Remete" társaságában Bakonyszűcs felől közelítve találtam meg és fényképeztem le az Eigner, vagy korábbi nevén Szepel malmot.
Korábban egyedül, illetve Szűcs Gáborral, majd dr. Hajósy Adrienne-el többször is próbálkoztam, de sikertelenül. Ezúttal biztosra akartam menni, ezért nagy kerülővel, Csót - Béb - Bakonykoppány útvonalon, aszfaltos úton autóval mentünk Bakonyszűcsig.



A templomtól észak, észak-keleti irányba vezető utcában, a Csángota-éren átvezető híd után leállítottuk az autót is gyalog indultunk tovább. A Reflex 1:25 000-es léptékű térképe szerint az útelágazásnál a halastó felé, balra vezető út Zsörkre vezet, mi egyenesen, észak, észak-keleti irányba megyünk tovább. 500-600 méter megtétele után útkereszteződéshez érünk, balra itt is Zsörk felé vezet az út, mi egyenesen megyünk tovább A kereszteződés után 20-30 méterre magasles áll, itt érdemes elővenni a térképet, iránytűt, távcsövet. (fotók: IMG 3520-tól 3531-ig).

Az út kökény és galagonya bokrok, kisebb fák mellett, a szántóföldön vezet tovább az Eigner-malom felé (valószínű, hogy a "hivatalos", földhivatali térképeken jelölt utat nőtték be az elmúlt évtizedekben a bokrok). A Mehetős dűlő irányába megyünk tovább. kb. 300 méterre balra is vezet egy út, de mi egyenesen, az erdő felé megyünk tovább.

Hamarosan elérjük az erdőt (fotó: IMG 3533),

 itt enyhe ívben egyenesen vezet tovább az út, egy irtásterületen átvágva (fotó: IMG 3534),

 két kiszáradt tölgyfa mutatja a Szakács ér völgyében az Eigner-malomhoz vezető utat. Alkalmas helyen átkelünk a patakon, majd az egykori malomtó területén haladva, a malomgát északi oldalán, sűrű bozótos, fás rész mögött megpillantjuk az Eigner-malom romjait (fotó: IMG 3535-től 3561-ig).

Az egykori malomtó területe a patakkal párhozamos és az arra merőleges malomgáttal, valamint a betonból készült malomfejjel – viszonylag épen megmaradt. A malomépület falai az észak-nyugati oldalon a legmagasabbak. A romok megközelítése – csakúgy, mint a Bögi vagy a Ledó malom esetében – ÉLETVESZÉLYES, a falak bármikor rádőlhetnek a kíváncsi látogatóra.

Az Eigner-malomtól azon az úton indultunk vissza, mint amerről jöttünk, tájékozódási pontnak most is a Szakács-ér nyugati oldalán álló két kiszáradt tölgyfát választottuk (fotó: IMG 3562-től 3567-ig).

kép és szöveg: Nagy Péter



<< Vissza