Eleség madaraknak

Az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezete idén hatodik alkalommal szervezi meg a téli madáretetést szorgalmazó akcióját. A téli madáretetés támogatására három városban huszonöt mázsa ingyen napraforgómagot osztanak ki a madárbarátoknak, etetőnként a készlet erejéig 2 kilogrammnyit. Az akcióhoz – helyszínt és önkénteseket biztosítva – egyesületünk idén is csatlakozik. Győrött 2009. december 3-án 14–16 óráig, a Reflex Környezetvédő Egyesület irodájában (Bartók Béla út 7.) lehet hozzájutni a madáreleséghez.



fotó: Horváth Gyula János

A téli madáretetés legfontosabb szabálya, hogy etessünk időben és folyamatosan! A hazai klímaviszonyokat figyelembe véve december és február között indokolt a madarak etetése. Korábban nem is szabad kezdeni, mert egyrészt semmi szükségük rá, másrészt az etetéssel elvonjuk őket gyümölcsfáinkat tisztogató, hasznos munkájuktól.

Amikor viszont már etetni kezdtünk, tegyük azt folyamatosan. Az etető ugyanis egy idő után az egész környékről odavonzza a madarakat, és ha éppen akkor hagyjuk abba, amikor hófúvások, kemény hidegek vagy ónos esők miatt a legnagyobb szükségük lenne rá, a gyengébb példányok, miután a közelben már nem találnak elegendő természetes táplálékot, akár el is pusztulhatnak. Etessünk tehát rendszeresen, de a mindenkori időjárásnak megfelelően, azaz enyhe napokon adjunk kevesebbet, hideg, zimankós időben többet.

 



<< Vissza