Vízimalom projekt

Pápateszér hajdan a vízimalmairól volt híres. Sajnos az egykori 25 malom közül ma már egy sem működik, sőt, az idők során több teljesen elpusztult. A Reflex Környezetvédő Egyesület tervei között szerepel, hogy az épített környezet részét képező malmok újra hírnevet szerezzenek a falunak. A „Vízimalom projekt” néven indított programunk során megpróbáljuk megmenteni, amit még lehet, s tervbe vettük legalább egy vízimalom teljes rekonstrukcióját. Honlapunk e rovatába gyűjtjük össze a programmal összefüggő valamennyi fontos dokumentumot, valamint folyamatosan beszámolunk az üggyel kapcsolatos történésekről.



Munkatársaink már hozzáláttak a helyzetfelmérő munkálatokhoz. Helyszíni bejárás során igyekszünk feltérképezni a településen még fellelhető valamennyi vízimalmot. Az így szerzett információk alapján fogjuk eldönteni, hogy melyik vízimalom lesz az, amellyel leginkább érdemes foglalkozni.

 

A pápateszéri vízimalmok elhelyezkedését bemutató régi térkép


Elkezdtük a forráskeresést is. Elsőként a tervezéshez próbálunk pénzt szerezni, majd a későbbiek során akár Európai Uniós pénzeket is elnyerve kívánjuk végrehajtani a projektet.

 

Elképzeléseinket a helyi önkormányzat is támogatja, hiszen egy sikeres program a falu idegenforgalmának fellendítéséhez is hozzájárulhatna. Számítunk is az önkormányzat segítségre, hiszen a 2006. november 8-án kötött megállapodásunk célja is az, hogy a Reflex és az önkormányzat közösen működjön közre a község vezetése által kitűzött feladatok megoldásában - különös tekintettel az ökoturizmusban rejlő lehetőségekre.

 

A megállapodásról az Ökológiai Központ” rovatunkban, a pápateszéri malmokról a "Vízimalom-projeket"  című rovatunkban találhat részletesebb információkat.  



<< Vissza