A pápateszéri vízimalmok - kiállítás

A pápateszéri malmokat bemutató fotó-és dokumentációs kiállítás nyílt a közelmúltban Győrben, a VOKE Arany János (Vasutas) Művelődési központban. A tárlatot nagyszámú érdeklődő jelenlétében dr. Balázs György, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese nyitotta meg 2009. február 6-án. A  megnyitón részt vett Perger Gyula, a 150 éves győri Xántus múzeum igazgatója, Wöller István malomkutató, Loszmann Ágnes, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum dokumentációs tárának vezetője, Pápateszér önkormányzati testülete Szalczer György polgármester és Leitner Pál körjegyző vezetésével. A pápateszéri malmok 1975-ös építészeti fölmérését végző csoport vezetői közül Kovács István László néprajzos-építész és Szabó József iparművész volt jelen. Eljöttek a pápateszéri malmok egykori és mai tulajdonosai, köztük Kurics Borbála (Kurics-malom) és Kapcsándy Gyula (Kapcsándy-malom), valamint Jorváth József a Horváth-malom egykori és Visnyei Györgyi, a malom mai tulajdonosa. Horváth Lászlóné vezetésével eljött a kiállítás megnyitóra az egykori Győr-Sopron Megyei Malomipari Vállalat - a későbi Pannongabona Rt. több, ma már nyugdíjas malomipari szakembere, vezetője is. 
Végül, de nem utolsó sorban ott voltak a győri kiállítás megnyitóján azok, akik az elmúlt években sokat tettek azért, hogy a pápateszéri malmokat megismerje az egész ország: a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársai - Lajtmann József, Szűcs Gábor, Horváth Ferenc, Németh Veronika, Vági Krisztina; a Patrióta Honismereti és Faluvédő Egyesület Győrújbarát vezetői és aktivistái, Őri Gyula, Őriné Pölöskei Izabella, Őri Vera; továbbá dr. Alexy Miklós, Bödecs-Almási Hedvig, Fülöp Györk és mások.



 

A kiállítást a tervek szerint Győr után Budapesten, a Budai Fonóban, majd az őszel Veszprémben mutatják be, a kiállítás anyaga végül Pápateszére, a 25 teszéri malom egyikébe kerül - remélhetőlegegy - masfél éven belül.

Nagy Péter 



<< Vissza