Aggályos váltásra készül a győri kórház



A megyei közgyűlés a szeptember 19-i ülésén, zárt ülésen (?) döntött arról a tervezett beruházásról, amelytől a kórház évi kb. 40 millió Ft költségmegtakarítást remél.

 

Egyesületünk tíz év alatt maga is sok energiahatékonysági projektet bonyolított le, lakossági tanácsadó irodát tart fenn és a magyarországi Klímaszövetség egyik alapítója. Egyetértünk azzal, ha a termelők és a fogyasztók – szakmai megalapozó vizsgálatok után - energiatakarékossági programok vagy beruházások mellett döntenek. Különösen üdvözlendő ez, ha olyan nagyfogyasztókról van szó, mint a győri Petz Aladár kórház.

Hogy készültek-e a létesítmény hőenergia hatékonyság javítását célzó szakértői vizsgálatok, azt nem tudjuk - a bejelentett beruházási szándékkal azonban nem értünk egyet. Ennek oka az, hogy a kórház éppen (az egységnyi hőmennyiségre számolt káros anyag kibocsátás szempontjából) a közismerten „legkörnyezetbarátabb” távhőszolgáltatást kívánja leváltani. E helyett a hőenergiát saját maga, a kórház területére telepített nagyteljesítményű gázmotor segítségével, óránként 8-900 m3 gáz elégetésével állítaná elő. Ilyen nagyságú káros anyag kibocsátású új pontforrás létesítését – figyelemmel az átszellőzési viszonyokra, a közelben lévő négy – és tízemeletes lakóépületekre- levegőtisztaság védelmi szempontból nem tartunk elfogadhatónak. Megítélésünk szerint nem egyeztethető ez össze Győr város Környezetvédelmi Programjával, illetve Környezet-egészségügyi Programjával sem. 

Nyilvánvaló, hogy a beruházás súlyosan érinti a környéken lakók életminőségét. A Tihanyi útról évek óta érkeznek az út nagy gépjárműforgalmára visszavezethető lakossági panaszok: a jelentős levegő- és porszennyeződésre, a buszközlekedés okozta zajra. Újabb felháborodást keltett, hogy parkoló építés címén kivágatják a meglévő nagy fákat is. Ehhez képest „levegős szempontból” különösen aggályosnak tűnik egy újabb nagy károsanyag kibocsátású létesítmény elhelyezése.

A hírek szerint felmerült egy kórházi veszélyes hulladékot ártalmatlanító létesítmény (égető?) betelepítésének szándéka is. Hogy ez összefüggésben van-e a tervezett energiatermelő motorral még nem tudjuk, de nyilvánvaló, hogy egy ilyen berendezés újabb környezeti és egészségvédelmi problémákat vethet fel.



A cikkhez csatolt dokumentumok:
petzkorhazfellebb.doc

<< Vissza