Farkashegy – Bakonyszentiván – Bakonyság – Farkashegy

(Lejárva 2006. július 28., Szűcs Gábor, Horváth Ferenc és az V. Kerékpáros tábor résztvevői Vértesszőlősről: Szabó Mária, Csenke Éva, Szabó Henrietta, Slezák Dalma, Nagy Péter, Gombás Péter, Török Bence). A túrához bármilyen autós térkép is elegendő, vagy ajánljuk a Cartographia által kiadott A BAKONY című (1:40000) turistaatlaszt és útikönyvet, amelynek 78. oldalán található átnézeti térképe segíti a tájékozódást.



Reflex-háztól a falun áthaladó Veszprémvarsány-Pápa műutat elérve balra, Pápa irányába fordulunk. A Pápateszér főutcájának tekinthető úton (Markovics út) kerekezve a falu utolsó házait elhagyva egy lefele jobbra ívelő kanyarból felkapaszkodva elhaladunk a baloldalt látható téglagyár mellett, egy jobbra ívelő hosszú lejtő után áthaladunk a Tatabánya-Pápa vasútvonalon, majd a teszéri vasútállomás mellett hajtunk tovább. Kb. másfél-két kilométer után elérjük a Bakonyszentiván (Lovászpatonai) elágazást, itt értelemszerűen jobbra fordulunk.

1,5 km után érkezünk Bakonyszentivánra, ahol egyenesen haladva kerékpározunk el a templomig. Itt tárul fel jobbra és balra a falu tulajdonképpeni főutcája, amely meglepő épségben megőrizte a régi képét. Érdemes ezt az utcát kerékpárral bejárni, több helyen meg-megállva szép házakat, utcaképet keresve.

A falubejárás után ismét a templomtól indulunk, tovább haladva Lovászpatona irányába. A faluszélétől mintegy másfél km-re jobbra, Csárdapusztánál csinos kis kápolnán akad meg a szemünk.

Itt feltétlenül érdemes megállni, ugyanis ebben a kápolnában áldották meg 1841 Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia házasságát! Erről az eseményről a kápolna falán elhelyezett emléktábla is tanúskodik. A kápolna a XVIII. Században, barokk stílusban épült. A szentélyben álló keretes oltár rokokó, hasonlóan a falakon álló faszoborhoz. A fogadalmi kép 1773-ban készült, a két zászló a XVIII. Századból származik. Értékes még a két barokk rézkehely, a cimbórium, az úrmutató és a rokokó tömjéntartó. Tovább haladva egy balkanyar után rövidesen egy útelágazáshoz érünk, ahonnét a baloldali elágazáson folytatjuk utunkat Bakonyság felé az enyhén emelkedő úton, majd az emelkedő szakasz után párszáz m-es lejtőn gurulva érünk be Bakonyságra.

A templommal szembeni buszvárónál érdemes megállnunk, és gyönyörködnünk az elénk táruló faluképben. A település széles főutcája végülis egymástól széles parkosított zöldsávval elválasztott, két keskeny útból áll, amelyek a házak előtt futnak.

A parányi falut felfedezték maguknak a külföldiek, az amúgy is kevés ház jelentős része osztrák, német, holland tulajdonba került. Állandó lakosainak száma 100 alá csökkent. Minden háza hagyományőrzően felújított, a település őrzi a múltszázad elejére jellemző képét. Itt is érdemes gyalogosan, vagy kerékpárral bejárni a falut.

Visszaút: ugyanúgy, mint ide.



A cikkhez csatolt dokumentumok:
a_tura_terkepe.jpg

<< Vissza