Árokásók a Zengőn



A lokátor felállítása ellen tiltakozó civil szervezetek a hét végén ismét polgári engedetlenséggel akadályozták meg a beruházás folytatását. A zöldmozgalmak azért akadályozzák a beruházást, mivel a radarállomást természetvédelmi területen akarja megépíteni a HM, és a kábelfektetéshez árkot ásó cég a Zengő csúcsa felé tartó munkagépei elérték a védett terület határát.

Szombat reggel hét órakor mintegy kétszáz természetvédő körbevette a kivitelező cég gépeit, és nem engedte, hogy az árokásás folytatódjon. A főképp pécsváradi és hosszúhetényi tiltakozók sorait erősítette a Greenpeace tizennyolc tagú akciócsoportja.

Szombat délelőtt a természetvédők egy ötven méter hosszú szakaszon földrögöket szórtak a már kiásott árokba, ezzel is követelve, hogy fejeződjenek be a lokátorépítés mindennemű munkálatai a Zengőn. Később a demonstráció résztvevői a beszórt földet kilapátolták az árokból, mivel nem akarták, hogy rongálás címén eljárás induljon ellenük.

A kivitelező – látva a munkaterületre érkezők elszántságát és szervezettségét – nem erőltette a munkakezdést, és nem mozgósított biztonsági őröket a tiltakozók ellen. Szombat délután ötven-száz természetvédő tartózkodott a munkaterületen, estére pedig három sátrat állítottak az árok tervezett haladási irányába, és éjjel ezekben a sátrakban nyolcan maradtak.

Vasárnap hajnali négykor a sátraktól mintegy nyolcszáz méterre az árokásó gépet néhány percre beindította a kezelője, hogy kimélyítse az árok egyik szakaszát. Mire a sátorban őrködő természetvédők odarohantak, a gép elgurult a helyszínről. Vasárnap ettől kezdve újra csendes volt a táj.

A természetvédők arra számítanak, hogy a kivitelező ma megpróbálja folytatni a munkát, és ezért ma újból jelentős létszámban vonulnak ki a Zengőre. Bayer József, a kivitelező cég vezetője azt nyilatkozta tudósítónknak, hogy a demonstrálók feleslegesen tartanak őrszolgálatot, mert a Bayer Center gépei mindaddig nem kezdik el az árokásást a természetvédelmi területen, amíg a lokátor ügyében négy minisztérium által életre hívott tárcaközi bizottság egyértelműen nem dönt arról, hogy a Zengőn megépülhet-e a katonai objektum. Bayer József hozzátette, hogy cége a már kiásott – vagyis a természetvédelmi területen kívül eső – árkokba akarja befektetni az erősáramú vezetéket, és be akarja temetni a már megnyitott árkokat.

Herbert Tamás, a Civilek a Zengőért Mozgalom vezetője erre úgy reagált, hogy a demonstrálók mostantól meg fogják akadályozni a természetvédelmi területen kívüli kábelfektetést is. Herbert szerint a négy tárca együttes állásfoglalásáig szüneteltetni kell a lokátorhoz kapcsolódó minden munkát, hisz lehet, hogy a HM végül kénytelen lesz elállni a zengői építkezéstől, akkor pedig a lefektetett kábel a semmibe fut, és így minden métere kidobott pénznek minősül majd.

A természetvédők most már azért is indokoltnak látják a kábelfektetés meggátolását, mert attól tartanak, hogy esetleg később éppen a már elköltött pénz nagyságára hivatkozva nem vonja vissza a kormány a zengői lokátor építésének tervét.

Az egészséges élet fontosabb cél

A jövő generációk egészséges élethez való joga nem forintosítható, egyetlen ember sincs, aki azt mondaná: ezen érték védelmében a Zengőre tervezett NATO-radarállomás más beruházásokkal való kiváltása nem ér meg néhány milliárd forint többletráfordítást – mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa pénteken Pécsett. „A fejlesztés más helyszíneken is megvalósulhat, ezért a biztonsági kényszer nem előzheti meg a környezet védelmének alkotmányos kötelezettségét” – hangsúlyozta az ügyben vizsgálatot folytató Lenkovics Barnabás. „A légtér biztonságát nem csak onnan és nem is lehet száz százalékosan szavatolni, így az építkezéssel nyilvánvalóan nem érhetünk el akkora előnyt, amelyért fel kellene áldoznunk az elpusztítása esetén helyre nem állítható környezetet” – hangsúlyozta. (MTI)



<< Vissza