Hatósági mérések szerint minden harmadik saláta veszélyes



1999 óta rohamosan növekszik a friss élelmiszerek nem engedélyezett növényvédő szermaradék tartalma. Az akkori 3.7%-ról három év alatt majdnem 12%-ra nőtt a hatóság által vizsgált friss élelmiszerek illegális vegyszer-tartalma. Az FVM illetékes főosztálya a határértéken felül mért egy százalékos arány hangoztatásakor elfelejti megemlíteni, hogy emellett a minták 12 %-ban tiltott növényvédő szermaradékokat is talált. Tehát minden nyolcadik vizsgált zöldség vagy gyümölcsfajta piacra sem kerülhetett volna 2002-ben.

Ennél is nagyobb aggodalomra ad okot a salátákban mért illegális szerek aránya. Összesen 182 darab salátából vettek mintát 2002-ben (ezen belül az üvegházi saláták száma 98 darab). 88 esetben találtak nem engedélyezett növényvédő szermaradékot az ellenőrök; nagy valószínűség szerint egy mintában többféle vegyszert is kimutattak. A 2002-ben vizsgált saláták legalább 35%-a "vegyszerkoktélokkal" dúsított volt!

A Greenpeace felszólítja az Földművelési és Vidékfejlesztési
Minisztériumot, hogy azonnal tegyen meg minden lépést, hogy élelmiszereink a továbbiakban ne veszélyeztessék a fogyasztók egészségét. Azért, hogy a 2002-es megdöbbentő eredmények ne ismétlődjenek meg, növelni kell a hatósági vizsgálatok számát azokban a kultúrákban, amelyekben illegális növényvédőszer használatot mutattak ki. Továbbá hatékonyabb eljárásra van
szükség azokkal a termelőkkel és kereskedőkkel szemben, akik egészséget károsító friss élelmiszereket termelnek és forgalmaznak.
"Látva a probléma súlyosságát, az FVM nemhogy növelte volna a mérések számát a legrizikósabb zöldségünkben, hanem még tovább csökkentette az üvegházi saláták mintaszámát: míg 2002-ben 98 mintát vételeztek, addig tavaly csupán 74-et!" - mondta Nemes Noémi, a Greenpeace kampányszervezője. - Ez megyénként évente négy mintát jelent. Arról, hogy hány esetben tapasztaltak határérték túllépést, illetve nem engedélyezett vegyszer használatát, az FVM még nem nyilatkozott.

A Greenpeace szerint nem meglepő az illegális vegyszer használata a salátákban. Az egy hónappal ezelőtti szúrópróbaszerű vizsgálatok egy, a fejessalátára szintén betiltott növényvédő szermaradékot mutattak ki óriási mennyiségben. Mint kiderült, egy olyan Bulgáriából importált készítmény van forgalomban, amely ditio-karbamát nevű gombaölőszert tartalmaz, és amelyet a Növényvédő Szerek, Termésnövelő Anyagok 2003-as és 2004-es jegyzéke is engedélyez fejessalátára való használatra. "Az FVM ugyan hozott egy határozatot tavaly, ami megtiltotta a szer fejessalátára
való alkalmazását, ezt azonban nem hogy nem kommunikálták, de még az általuk összeállított vegyszerjegyzékben is engedélyezettként szerepel!" - tette hozzá Nemes.



<< Vissza