Álláspont a RÁBA gyár területének hasznosításával kapcsolatban



Egyesületünk szakmai álláspontja már a 2003-ban lefolytatott rendezési eljárásban kialakult.
Szakértőink véleményének figyelembevételével támogattuk a Rába gyár épületeinek lebontásával felszabaduló terület lakáscélú hasznosítását. A lakóterület kialakítását a teljes szabályozási területre vonatkoztatva, de építészetileg a tervezettnél visszafogottabb formában, szerkezetileg pedig a tervezettnél nagyobb zöldfelület hányad biztosítása mellett képzeltük el. Az építmények elhelyezésénél egyrészt a meglévő közlekedési létesítmények jelenlegi és hosszú távon várható súlyos környezeti terhelését, a Mosoni-Duna mellett pedig a folyó és az új lakóterület organikus és harmonikus kapcsolat kialakítási igényét kell figyelembe venni.
A kialakítandó lakóterületet megfelelő életminőséget biztosító zöldterületetek és kulturális létesítmények egyidejű létesítésével javasoltuk kiépíteni, ahol az egész város érdekeit (is) szolgáló hiánypótló kulturális-szórakoztató létesítményeket támogatunk (pl. magyaros kisvendéglők, táncház, művészmozi, internetes kávézók, viziszínpad, sétálóparkok).

Elutasítottuk viszont az újabb bevásárlóközpont építésének tervét – helyette a helyi ellátást biztosító, helyi vállalkozóknak munkalehetőséget adó kisebb kereskedelmi-vendéglátóipari létesítmények mellett tettük le a voksunkat.
Mivel Győr város bevásárló-központokkal már jelenleg is megfelelő mértékben ellátott, új győri üzletközpont telepítésével általában sem értünk egyet. De különösen tiltakozunk, ha ahhoz – mint jelen esetben- belvárosi terület akarnak feláldozni. Véleményünk szerint a Budai – Vas Gereben utcai csomóponthoz tervezett 29.000 nm. területű ÁRKÁD nevű új bevásárló központ városszerkezeti, közlekedésszerkezeti és környezeti szempontból egyaránt súlyos problémákkal terhelt.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy bármiféle tevékenység elkezdésének feltétele a bontási munkák környezetvédelmi szempontból alapos megszervezése és a jelenlegi gyárterület talajának bevizsgálása, minősítése és ártalmatlanításának biztosítása.

A tervezett bevásárlóközponttal kapcsolatos – újabb szakértők bevonásával kialakított- álláspontunkat, szakmai aggályainkat részletesen fejtettük ki a Környezetvédelmi Felügyelőség előtt folyó engedélyezési eljárásban, illetve az elsőfokú hatóság által hozott határozatok elleni fellebbezésekben. Bár az ügy jelenleg másodfokon, elbírálás alatt van – fellebbezéseink rövidített, szerkesztett változatát hamarosan közzétesszük.

Ennek előzménye és oka a REFLEX-re nehezedő nyomás. Bár Egyesületünk által egyértelműen megfogalmazott és megalapozott szakmai véleményről van szó, munkatársainkat és tagjainkat változatos módszerekkel igyekeznek rábírni az üzletközponttal kapcsolatos álláspont megváltoztatására. A beruházó (ECE Projektmanagement Budapest Kft. - 1106 Bp., Örs vezér tere 25/a,) az előzetes (rendezési tervvel kapcsolatos) eljárásban a háttérből, most viszont közvetlenül és folyamatosan zaklatja Egyesületünket. Jelentőségénél fogva az ügyet Vezetőségünk külön is napirendre tűzte. Az ECE indítékát értjük, magatartását azonban nem – akkor sem, ha mint beruházó ő nyilván azonnal építené a bevásárlóközpontot. Álláspontunk azonban változatlan: a beruházást ellenezzük. A jogi eljárásban felhozott szakmai érvek mérlegelésével reményeink szerint a környezetvédelmi főhatóság a beruházáshoz nem ad ki környezetvédelmi engedélyt.

Az ügy jelentősége miatt Vezetőségünk intézkedett a fenti ügy honlapon történő megjelenítéséről – valamint a hozott döntés szövegének és indoklásának ügyvédnél történő letétbe helyezéséről.



<< Vissza