Magyarországon is bemutatkozik a Nuna



A holland diákok által megépített Nuna 2 ma a holland környezetvédelmi miniszter felügyelete mellett érvényes holland rendszámtáblát kapott, így az egyedülálló napautó két kísérőjárművel a közutakon is közlekedhet.
A háromkerekű jármű 2003 októberében már bebizonyította, hogy kizárólag megújuló energiaforrások használatával is komoly teljesítményt lehet elérni: a World Solar Challenge keretében 97.02 km/h átlagsebességgel szelte át az ausztrál sivatagot, és ezzel elnyerte a világ leggyorsabb napautója címet. A Nuna 2 konstrukciója lehetővé teszi, hogy a lehető legkisebb energiafelhasználás mellett a lehető legtöbb napenergiát gyűjtse be; kicsi az önsúlya, áramvonalas a formája, és a legmodernebb napelemekkel lett felszerelve.

Napelemeket mutatnak
Az Adiante névre keresztelt európai körutazás május 29-én indul Athénban, és június 11-én Portugáliában ér véget. A Nuna 2 napautó május 31-én érkezik Magyarországra, és az érdeklődők a Budapesti Műszaki Egyetem előtti parkolóban szemlélhetik meg közelebbről. A délutáni rendezvény ideje alatt kézműves játszóház, biobüfé és civil sarok várja az idelátogatókat, akik személyesen is megtekinthetnek kisebb-nagyobb napkollektorokat és a megújuló energiák felhasználáshoz nélkülözhetetlen eszközöket.
Az Európában élő 6 és 14 év közötti gyerekek szintén hozzájárulhatnak a túra sikeréhez, ha beneveznek a körút ideje alatt zajló páneurópai rajzversenybe, amely a Nuon Solar csapat minden pihenőállomásán megrendezésre kerül. A www.nuna2.com weboldalon részletes információ található a napautóról és magáról a versenyről, melynek célja, hogy a gyerekek papírra vessék a napenergiával és a tiszta jövővel kapcsolatos elképzeléseiket.

 



<< Vissza