Tájsebészet - Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei eredményekA győri régióközpontba a 2004-es pályázati felhívásra a megyéből 17 csapat jelentkezési lapja érkezett be. A csapatok tevékenységük során jelentősen járultak hozzá saját településük megtisztulásához. Pályázati anyagot mindössze nyolc tájsebész-csoport küldött be. Versenyben résztvevők összesen 34 illegális lerakót derített fel, ebből 24 felszámolásra is került.
A felszámolt hulladék mennyisége: 149 m3 (56000 kg).

A zsűrizés után így alakult a Győr-Moson-Sopron megyei sorrend:

1. Határbarátok - Mosonszentmiklós (baráti társaság)
2. Nagyik és Unokák - Pér (A helyi Nyugdíjas Klub és az Öveges József Általános Iskola közös csapata)
3. Környezetvédő Koboldok - Ágfalva (Váczi Mihály Általános Iskola)

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a versenyben Győrújfalu tájsebész-csapata, a ravazdi általános iskola „Nyitott szemmel” elnevezésű csapata, és egy helybéli baráti társaság is „Ravazdi Tájsebészek” néven.

Komárom-Esztergom megyében a Tájsebészet kampány és verseny idei évi szervezési és lebonyolítási feladatait az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület látta el. A megyei értékelést is ők végezték. Náluk a 2004-es Tájsebészet pályázatra 16 csapat jelentkezett. Kész pályázatot végül 11 tájsebész-csoport küldött be. Az adatlapok összesítése alapján a csapatok 116 kisebb-nagyobb illegális lerakót térképeztek fel, ebből kb. 40-et társadalmi összefogással felszámoltak. A felderített hulladék becsült mennyisége 610 köbméter.

Az értékelés után a következőképpen alakult a sorrend:

1. Vértesszőlősi Általános Iskola négy akciócsoportja: Zöld Manók, Tájbarátok, Zöldek, Zöld Kukák.
2. Lábatlani Természetbarátok Egyesülete
3. Környezet- és egészségvédelmi szakkör, Tokodaltáró

Különdíjban részesül: a tárkányi Általános Iskola tájsebész csapata.

Külön kell megemlíteni a Tatai Öreg-tóért Közalapítvány és a Tatai Városgazda KHT közös pályázatát, melyek alapján 60 illegális lerakót mértek fel szakemberek, 2700 köbméter becsült mennyiségben.

A győztes pályázatokat továbbítottuk az országos értékelésre. Az országos eredményhirdetésre és díjátadó ünnepségre 2004. június 8.-án kerül sor Budapesten, a HuMuSz-Házban. Az ünnepségen részt vesz és a fődíjakat átadja Persányi Miklós Környezetvédelmi és Vízügyi Miniszter, a Tájsebészet program fővédnöke.
A megyei helyezésekért járó díjakat, elismerő okleveleket még az országos díjátadás előtt eljuttatjuk a csapatoknak.

Köszönetet érdemel minden csapat a részvételért, lelkesedésért, befektetett munkáért.

Szűcs Gábor
Reflex Környezetvédő Egyesület
régióközpontvezető

Horváth Zoltán
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület<< Vissza