Megsértették a REFLEX jó hírnevét



Az ügy előzményeként a lakosság valahogyan megtudta, hogy a Jószív Temetkezési Kft. az új halotthamvasztó épületét közvetlenül a Győr-Szabadhegyi köztemető bejáratához akarja telepíteni, a családi házas és sorházas beépítésű lakóterület közelébe.

A lakosság több száz tiltakozó aláírást gyűjtött össze, majd a REFLEX segítségét kérte (a beruházásról mi sem tudtunk). A részletek tanulmányozása után egyesületünk is azt a véleményt alakította ki, hogy az építési helyszín alapvetően elhibázott, a tervezett létesítmény üzemeltetése súlyosan sértené a környék lakóinak érdekeit.
Az ügyben összehívott lakossági fórumon egyértelműen kiderült a szándék tarthatatlansága.
Kiderült azonban az is, hogy az égető kazánját már legyártották, sőt az épület kiviteli terve is készen van.

A terület megválasztott országgyűlési képviselője (Balogh József) és önkormányzati képviselője (Eredics Imre) vizsgálatot ígért a háborgó lakosságnak arra, hogy a beruházásnak olyan "új helyet találjanak, ahol az senkit sem zavar". Nyilván belátták, hogy egy nagykapacitású (8000 halott/év) halotthamvasztó tudatával, látványával, illetve az üzemeltetésével járó környezeti problémákkal nem lehet megterhelni a közeli lakóterületet. Figyelembe illene venni azt is, hogy a Szabadi utca jobb oldalán lévő - jelenleg még beépítetlen- nagy területet Győr legértékesebb fejlesztendő lakóterületeként tartják számon (az itt lévő telkeket Győr Rózsadombjaként hirdetik).
Telepítési alternatívaként több helyszín is felmerült (a temetőn belüli távolabbi elhelyezéstől a a Nádorvárosi temetőn át egészen a külterületi telepítésig). Nem ok nélkül, hiszen a telepítési helyszínt az önkormányzat határozhatja meg. Övé a köztemetők területe, a Jószív Kft-ben pedig résztulajdonnal bír...

A REFLEX jól ismeri a szabadhegyi területet és az ott élő lakosság életminőségét kedvezőtlenül befolyásoló (egymással összeadódó) hatótényezőket, amihez egy krematórium üzemeltetése egy újabb nemkívánatos kockázati tényezővel járulna hozzá.
A terület felett magasodó adótorony ismeretlen mértékű és élettani hatásaiban vitatott sugárzással terheli az ott élőket. A sugárzástól való félelem és az adótorony látványa - vizuális környezetszennyezésként- eleve állandó stresszhelyzetet teremt és ennek hatásai a lakosság egészségi állapoztában nyilván visszaköszönnek. Nem egy biztató biztató jövőkép az sem, hogy pár kilométerre odébb Sashegyen nagykapacitású hulladéklerakó (és égető) beruházást terveznek.

Bár a politikusoktól alapvetően várható el a szavahihetőség és a választó polgárok valós érdekeinek képviselete – a közgyűlés elé végül mégis az eredeti változat került beterjesztésre.
Ennek az előterjesztéshez „szakmai mellékletként” csatolta a beruházó vállalkozó (Jószív Temetkezési Kft.) azt az anyagot, amelyik valótlan állításaival súlyosan sértette a beruházás ellenző REFLEX Egyesület személyiségi jogait.
A REFLEX ugyan külön beadványban kérte a képviselőket, hogy ne támogassák az otromba telepítési szándékot, felsorolta a lakosság félelmeit és alternatívákat is javasolt.
Abban, hogy a képviselők mégis az Eredics-féle előterjesztést fogadták el, meggyőződésünk szerint jelentős része volt a Jószív Kft. által becsatolt, REFLEX-et súlyosan lejárató anyagnak is.

Ezért voltunk kénytelenek később a bírósághoz fordulni (kértünk kártérítést is, de azt nem ítélték meg). A perben a Jószív Temetkezési Kft. ugyan öt tanút is felvonultatott, de állításait nem tudta bizonyítani. Bebizonyosodott viszont, hogy a REFLEX az égető elleni fellépése jogszerű volt. Bebizonyosodott, hogy a REFLEX
- nem „sokkolta a lakosságot”, hanem a lakosság jogos érdekeit próbálta érvényesíteni (az égető odatelepítését szorgalmazó önkormányzati képviselő helyett),
- a halottégetőt nem hasonlította semmiféle „a náci haláltáborok halottégetőjéhez” vagy a hulladékégetőhöz, hanem annak várható (környezeti és pszichés) hatásait ismertette
- és az engedélyezési eljárásokban jogait nem felkészületlenül, hanem kellő szakértelemmel gyakorolta.

Ezt tette később is, amikor a kiadott építési engedélyt megfellebbezte. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy az engedély kiadása jogsértő. A hatóság nem vizsgálta a létesítmény okozta várható bűzhatást (a protézisekből, fogtömésekből) várható nehézfémterhelést és a szerves anyag égetésekor keletkező dioxinkibocsátást és nem állapított meg védőtávolságot.
A döntés közérdeket is sért, mert a telepítés helykijelölésénél figyelembe kell(ett volna) venni a szomszédos lakók illetve a beépítésre szánt területek használóinak érdekeit. A szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű és biztonságos használata nem biztosítható – ami értékcsökkenési pereket és folyamatos birtokvédelmi eljárásokat vetít előre. Fellebbezésünket elutasították.

Volt az ügyben később parlamenti felszólalás is (Birkás Tivadar képviselő tiltakozott) illetve Városháza előtti demonstráció is. Mindez hiába, a beruházó gazdasági érdekeit a képviselő urak többre értékelték a lakosság életminőségénél.
A halottégető az eredeti tervek szerint megépült. Ott, ahová azt a Jószív Temetkezési Kft. és Eredics úr (a szabadhegyi lakosság választott képviselője) eredetileg is szándékolta.
Összesen némi takarófásítást lehetett kibrusztolni. Mert mint tudjuk, ami nem látszik az nincs is…

A pert nyert REFLEX egy hónapja várja Balogh polgármester úr jelzését, hogy mikor szándékozik a bírósági ítéletben foglaltakat teljesíteni a közgyűlés előtt. Ott, ahol egyesületünket alaptalanul – ám nyilván nem véletlenül- lejáratni igyekeztek.



<< Vissza