Elásott vegyszerek Fejér és Veszprém megyében



A 2003. augusztus 26.-án megtartott sajtótájékoztatón bemutatásra került a felmérési módszer, a felmérés eredményei, továbbá a sikeres felmérést segítő demonstrációs ártalmatlanítási sorozat. A sajtó képviselői a munka során szerzett legfontosabb tapasztalatokról is tájékoztatást kaptak.


A REFLEX Környezetvédő Egyesület szakemberei a nemzetközi együttműködéssel megvalósult projekt keretében ezév tavaszán három megye területén (Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém) felmérést végeztek, hogy teljeskörű képet szerezhessenek a lejárt szavatosságú növényvédőszerek (veszélyes hulladékok) mennyiségéről, állapotáról és tárolásuk körülményeiről. Az „elfekvő készleteket” településenként mérték fel, ehhez - a polgármesteri hivatalokon kívül - felkeresték a jelenlegi és egykori nagyüzemi felhasználókat és azok raktárait is. Az adatok számítógépes feldolgozása jelenleg folyamatban van.

A munka során több, a témához kapcsolódó környezetszennyezésre is fényderült. Két – a helyi lakosság segítségével felderített - helyszínen alappal feltételezhető, hogy jelentős mennyiségű lejárt szavatosságú növényvédőszer, illetve azzal szennyezett csomagolási hulladék található elásva. A több éve föld alá került hulladékok bomlása miatt fennáll a súlyos talaj- illetve talajvíz szennyezés veszélye.


A Veszprém megyei Szentgál határában lévő ingatlanon, kb. fél hektár területen ismeretlen eredetű, jelentős mennyiségű elásott veszélyes hulladék található. A terület a felszín alatti vizek minőségi védelmét szolgáló prioritási sorrendben a fokozottan érzékeny kategóriába tartozik.

A Fejér megyei Sárszentágotán egy magántulajdonban lévő ingatlanon ugyancsak ismeretlen eredetű, jelentős mennyiségű veszélyes hulladékot ástak el. A közelben üzemelő fúrt kút vizével zöldséges ültetvényt locsolnak.

Az egyesület a fenti környezetszennyezés miatt feljelentést tett a Fejér és a Veszprém megyei rendőr-főkapitányságon ismeretlen tettes(ek) ellen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt és kérte az eljárás lefolytatását. A hulladékok és származási helyük beazonosítása, a környezetkárosítás mértékének megállapítása és felszámolása érdekében a feljelentéssel egyidejűleg eljárás megindítását kezdeményezte a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságnál is, melyben kérte az eset körülményeinek feltárását és a felelős személyek kilétének megállapítását. Kérte továbbá a környezetszennyezés felszámolásához, illetve a további károsítás megakadályozásához szükséges intézkedések megtételét, illetve annak lehetővé tételét, hogy a szennyezett talajból, illetve talajvízből vett mintavételnél egyesületünk képviselője is jelen lehessen.



<< Vissza