Az Európai Autómentes Naptól az Európai Mobilitási Hétig - események Győrben



2002-ben az Autómentes Nap bővítéseként hirdették meg közlekedési és környezetvédelmi civil szervezetek az EU Környezetvédelmi Főigazgatóságának támogatásával az Európai Mobilitási Hetet.A Mobilitási Hét keretében az önkormányzatok és civil szervezetek - bemutatják közlekedés-politikájukat, kezdeményezéseiket és legjobb megoldásaikat a fenntartható városi mobilitás érdekében,- ráirányítják a polgárok figyelmét azokra a károkra, amelyeket a jelenlegi közlekedés okoz az életminőségben és környezetben,- részt vesznek egy egész Európára kiterjedő kampányban, melyet valamennyi csatlakozó városban közös cél és azonos tartalom jellemez,- hangsúlyozzák a fenntartható városi közlekedés iránti helyi elkötelezettségüket,- hosszú távú kötelezettségként vállalják új közlekedéspolitikai intézkedések beve-zetését.

Az Európai Mobilitási Hét, a kezdeményezők szándéka szerint, erősíti a helyi közösség iránti elkötelezettséget, kiterjeszti a partnerkapcsolatokat. A rendezvénysorozatot az önkormányzatok kizárólag saját erejükből nem képesek lebonyolítani. A sikerhez az önkormányzatok, állami szervek, civil szervezetek, oktatá-si intézmények, közlekedési vállalatok, sport-egyesületek és egyéb helyi érdekképviseletek hatékony együttműködésére van szükség.

A Mobilitási Hét győri eseményei

A kisalföldi megyeszékhely negyedik alkalommal csatlakozik a nemzetközi környezetvédelmi programsoro-zathoz, amelyet idén rendezvényekkel gazdagít a 15-22. között megtartandó Mobilitási Hét is. Az autómen-tes nap délelőttjén kerékpáros felvonulást rendeznek majd, a programoknak pedig a forgalom elől délután háromtól este hétig lezárt Kodály Zoltán utca ad helyet. Lesz ott aszfaltrajz-verseny, biciklis, rolleres, gör-korcsolyás ügyességi próba, valamint lassúsági verseny is. A Mobilitás Hetében szereplő egyéb esemé-nyek közül kiemelendő a szeptember 16-ára tervezett Tömegközlekedés Napja, amikor ingyen lehet utazni a városi buszokon, továbbá az autómentes akcióval egy napra időzített Kerékpározás Napja, amelynek keretében biciklitúrára várják az embereket, akik jutalmul megkóstolhatják a pinnyédi Duna-ágnál bogrács-ban főzött ételeket.

Európai Mobilitási Hét - 2003. szeptember 16 - 22. Európai Mobilitási Hét 2003.



<< Vissza