Parkoló létesül a Bisinger sétányon



Amióta Győrben Környezetvédelmi Bizottság működik (14 éve) azóta sok-sok meghökkentő beterjesztést, javaslatot tárgyalt, de ilyent - úgy érezzük - még nem. A város kevés zöld területei közül talán a legismertebb a Bisinger József sétány, ha még sétánynak lehet nevezni. A tervezet a közlekedés kaotikus állapotát és az ”értékcsökkent állapotú növényzet” helyén szüntetné meg.
Aki egy kicsit is ismeri a várost az láthatja, hogy számtalan más helyen arányaiban jóval nagyobb gond a közúti forgalom, a lakosok közlekedésének veszélye. Ezt támasztja alá, hogy a délelőtti helyszínelésnél beszélgettünk az ott élőkkel, és senki sem tapasztalt kaotikus állapotokat…
Az, hogy értékcsökkent a növényzet állapota az valószínűleg a sétány állapotáért felelős, azt fenntartó szervezetnek a hibája. A Bisinger sétány egy példa Győr város parkjainak állapotára. A zöld terület ápolatlan - ma már nem hogy gyepápolásról, fűnyírásról, de még kaszálásról sem beszélhetünk. A virágágyások, a bokrok gazosak, szemetesek, vegyes piszkokkal tele. A parki utak sárosak, gyomosak, az aszfalt balesetveszélyes. A park padjai, hulladékgyűjtői összetörve, kidöntve, hiányosan éktelenkednek. A szökőkút évek óta nem működik, a lefolyócsatorna több éves lombbal el van tömődve, az aljzat díszmozaikja összetöredezve. A park játszótere a rozsdás vasak, drótok, összetört kapuk szemétlerakója. A parkot övező drótkerítés és terméskő lábfalazat minden arra járót az óvatosságra int. A közelükben járni, gyerekeket a kövezésen sétáltatni veszélyes. Az, hogy a Városháza tőszomszédságában ilyen park található, az a győrieknek, akik ismerik a város zöldterületeit nem meglepő. Ma már csak az idegenek, akik a Szent István úton közlekednek, vagy a városban tesznek egy kirándulást lehet ez az állapot meghökkentő.
A beterjesztés igazi pikantériája, hogy pontosan a felelős szervezet a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. kezdeményezi, hogy zöld terület helyett további aszfaltozott parkoló létesüljön. Oka nyilvánvalóan nem a kaotikus közlekedés… A meglévő 80 darab gépkocsi parkolóhely helyett 73 db kiépítésére az értékcsökkent állapotú növényzet helyét jelöli meg. Ilyen értelemben a város belterületén található zöldterület zöme értékcsökkent állapotú, amely nem megszüntetésre, hanem rendbetételre, ápolásra vár. Egyébként érthetetlen és megdöbbentő, hogy egy Kitaibel díjas városi közalkalmazásban lévő vezető, hogy terjeszthet be ilyen javaslatot, ráadásul ezen indokokkal.
Jelezzük, hogy a zöld terület csökkentésének, a gépjármű közlekedés és a környezeti szennyezés szándékos fokozásának (fizető parkolók számának direkt növelése) megakadályozása érdekében a Reflex Környezetvédő Egyesület minden eszközt felhasznál.



<< Vissza