Globál Projekt kritikai filmklub - második adás 2008. december 1.



A Klímaébresztő! filmhét lehetőséget ad arra, hogy mindenki feltegyen magának néhány alapvető kérdést: mi közöm nekem a klímaváltozáshoz? Mennyiben érint, mennyiben okozom én magam, és mit tehetek én a klíma-káosz elkerüléséért? Keressük a válaszokat is. Mit jelent klíma-tudatosan élni, közlekedni, vásárolni, szórakozni, döntést hozni, várost tervezni, vidéket fejleszteni? És mindezt úgy tenni, hogy tiszteletben tartsuk minden ember vízhez, egészséges környezethez, élelemhez és élethez való jogát.

Az éghajlat változik, mi viszont még mindig azon töprengünk, kell-e egyáltalán változtatnunk valamin, és ha igen, miként. Egyikünk sem akar „éghajlatpusztító” lenni, de azzal, ahogy élünk, egyre inkább azokká válunk.

A döntéshozók sem néznek szembe saját felelősségükkel. Sok esetben olyan gazdasági és társadalmi döntéseket hoznak, amelyek erősítik a klímaváltozást, vagy megakadályozzák, hogy a társadalmunk gyorsan változzon - pedig képes lenne rá..

Hiszen a klímaváltozásnak már vannak áldozatai! Gondoljunk csak a Katrina hurrikánra, a bangladesi árvizekre és – hogy ne menjünk messzire, - az európai nyári kánikulákra, az orkánszerű viharokra és a felhőszakadásokra. Tanuljunk meg felelősen élni, hogy mások is életben maradhassanak!

A jövőnk lehet egészségesebb, igazságosabb és boldogabb. Éljünk együtt a bolygónkkal, ahelyett, hogy ellene dolgozunk. Rajtunk múlik.

Klímaébresztő! filmhét. Ideje cselekedni!

Filmünk címe: ExxonMobil: felborult egyensúly

Kis ízelítő a filmből: Az Exxon Mobilt már jó ideje a világ első számú vállalati klímabűnözőjeként tartják számon. Ez a film megmutatja, miért. Körbevezeti a nézőket a klímatudomány világában, a politikában, az olajipar lobbitevékenységeiben, és megmutatja a gazdasági érdekek hálóját.
A film nemcsak kritizálja az ExxonMobil-t, de komoly, nagy ívű ötletekkel is előáll arra nézve, hogy milyen globális társadalmi változásoknak kell bekövetkezniük, ha bármilyen életesélyt óhajtunk adni a bolygón a jövő generációknak.
Szó szerint road movie, melyben a producer, Joe Public keresztülutaztat minket az Államokon, útközben benzint tankolva – de sosem az Exxonnál.
(Exxon Mobil: Out of Balance, Joe Public Films, 2006, magyar szinkron, 65 perc

Szakértő-vendégünk: Lajtmann Csaba (Reflex Környezetvédő Egyesület)
Helyszín: Petőfi S. Művelődési Ház (Ifiház) (Győr, Árpád u. 44.)

A BELÉPÉS DÍJTALAN!

A Global Projekt filmjei a 'globalizáció' témakörébe sorolható ügyeket és kérdéseket jelenítik meg hangsúlyosan. Ilyenek például a klímaváltozás; környezetszennyezés; társadalmi problémák; élelmiszerválság; fogyasztói társadalom problémái, terror elleni háború; szabadságjogsértések; stb.. stb.. hogy csak pár témát említsek. Minden alkalommal más-más témában vetítenénk, és az aktuális témában szakértő személy segítségével indítanánk be egy beszélgetést, megvitatnánk a filmben látottakat, továbbgondolnánk a helyzetet, keressük a válaszokat, hogy mit tehetünk mi magunk. 

Csatolt linkek

A Global Projet honlapja
A klímaébresztő honlapja

 



<< Vissza