Klíma-korzó Győrben



A Reflex Környezetvédő Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSz)  és a Föld Barátai Európa (FOE) közös „klímavédelmi akciónapot” szervezett 2005. szeptember 10-én Győrben.
A Baross híd és a várost átszelő 1-es főút kereszteződésében felállított kilenc méter magas szörny (Karbon Saurus) testrészei a globális felmelegedésért elsősorban felelős iparágakat formázták: az olajipart, a közúti és a légi közlekedést, a fosszilis tüzelőanyagot eltüzelő erőműveket, hulladékégetőket. 
A „klíma-korzó” néven szervezett kampány a növekvő energiafelhasználás veszélyeire, a légkörbe kerülő szennyezőanyagok éghajlatváltozás előidéző hatására hívja fel a figyelmet. Ezek katasztrofális természeti vonatkozásai ismertek: a Föld átlaghőmérsékletének folyamatos növekedése, szélsőséges, kiszámíthatatlan évszakok, a természeti elemek egyre pusztítóbb erejű támadása.

A kampány másik, politikai aktualitása az ENSZ által Montrealban szervezett november végi „klímavédelmi konferencia”, ahol a tagállamok kormányai tárgyalásokat kezdenek az éghajlatváltozás elleni küzdelemről. A FOE által kezdeményezett kampány a lakosság által írt és rajzolt üzenetekkel kívánja tényleges cselekvésre ösztönözni a konferencián részvevő politikusokat. A tervek szerint az Európát bejáró szörny helyi akcióin „begyüjtött”, 40x40 cm-es falapokra rajzolt üzenetekből (járólapokból) a Montreali konferenciaközpont környékén látványos sétányt, „klíma-korzót” raknak ki. Októberi, Luxemburgban tartott tanácskozásukon szembesülnek az üzenetekkel október közepén az EU környezetvédelmi miniszterei is.

A magyarországi programot koordináló MTVSz eddig a Művészetek Völgyében és a Sziget Fesztiválon gyűjtötte a lakossági üzeneteket. A Reflex-szel közösen rendezett győri program során mintegy száz újabb rajzzal és üzenettel gyarapodott a gyűjtemény. A nagy lakossági érdeklődést kiváltó rendezvényen a 6 és 60 év közötti korosztály egész nap lelkesen rajzolta, festette a „klíma-korzó” színes járólapjait. A győriek üzenete félreérthetetlen: aggódás bolygónk kiszipolyozása, az életet adó föld, víz, levegő elszennyezése miatt – közös felelősség az egészséges környezet és a béke iránt.       

A kampány Veszprémben, Debrecenben és Nyíregyházán folytatódik, majd Finnország felé veszi az irányt. 
A kampány részletei az MVTSz honlapján (www.mtvsz.hu) , a győri rendezvény képei a Reflex honlapján található (www.reflex.gyor.hu).



<< Vissza