Hulladékmegelőzési pályázatok



1.

 

Kevesebb szemetet!” - Ötletpályázat

 

Olyan pályaműveket várunk a tanulóktól, melyekben a gyerekek bemutatják (rajzban és fogalmazásban) a hulladék képződés megelőzésével kapcsolatos ötleteiket.

 

Pályázatunk célja: felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára és gyakorlatias ötletek gyűjtése a témában, melyeket aztán mindenki felhasználhat a hétköznapokban.

 

Pályázatunk témája: a hulladék keletkezésének megelőzése. Szervezetünk évek óta érvel a hulladékkeletkezés megelőzése mellett. Ezt teszik a különböző környezetvédelmi vonatkozású dokumentumok, jogszabályok is, ugyanakkor a gyakorlati hulladékgazdálkodásban az ipar hatására ma a szelektív hulladékgyűjtés kap prioritást. Ezt tanítják meg a gyerekeknek is. A szelektív gyűjtés persze fontos, de nem szabad, hogy háttérbe szorítsa a megelőzést. Ezért pályázatunkban ötleteket várunk a gyerekektől:

 Hogyan lehet megelőzni a hulladék képződését mai, fogyasztói világunkban?

 

Néhány témakör gondolatébresztőnek:

- vásárlás,

- csomagolás,

- ajándékozás,

- papírhasználat csökkentése,

- használati eszközök készítése,

- suli (tanszerek, uzsonnacsomagolás, büfé, stb.)

Természetesen más témákban is várjuk az ötleteket.

 

Pályázók köre:

      1-4. osztály: ötletek bemutatása rajzban

      5-8. osztály, ill. az ennek megfelelő évfolyamok: ötletek bemutatása fogalmazásban

      9-12. osztály, illetve az enne megfelelő évfolyamok: ötletek bemutatása fogalmazásban

 

A pályaművek hátsó oldalán kérjük feltüntetni a pályázó nevét, korát, iskolája nevét és címét, illetve a felkészítő pedagógus nevét.

Határidő: a pályamunkákat 2005. december 5-ig várjuk, a HuMuSz Oktatóközpontjába (Budapest, 1111, Saru utca 11.). A borítékra kérjük írják rá: „Ötletpályázat”.

 

Díjazás

A legötletesebb pályázatokat beküldők között a környezettudatosságot fejlesztő díjakat osztunk ki. (Pl.: „zöld” témájú könyvek, akkumulátor töltő újratölthető ceruzaelemekkel, madárodú, vászonszatyor, a Kukabúvár című folyóirat példányai, hulladékos témájú játékos CD ROM, stb.)

A pályamunkák értékelése várhatóan december közepén zárul, a díjak kiosztására még ebben a naptári évben szeretnénk sort keríteni. Pályamunkákat nem küldünk vissza. A nyerteseket postán értesítjük. A díjazott alkotásokról fényképeket készítünk és megjelentetjük a pályázatról szóló tudósításban a KukaBúvár hasábjain és honlapunkon.

 

 

2.

 

Kevesebb szemetet!” - plakátpályázat

 

Olyan pályaműveket várunk a tanulóktól, melyeken a pályázók bemutatják és mások számára is vonzóvá teszik a hulladék képződés megelőzésének gondolatát, elvét. A plakát formátumú  pályamunkák tetszőleges méretben és technikával készülhetnek.

 

Pályázatunk célja: felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára mai fogyasztói társadalmunkban.

 

A pályázat témája: a hulladék keletkezésének megelőzése. Szervezetünk évek óta érvel a hulladékkeletkezés megelőzése mellett. Ezt teszik a különböző környezetvédelmi vonatkozású dokumentumok, jogszabályok is, ugyanakkor a gyakorlati  hulladékgazdálkodásban az ipar hatására ma a szelektív hulladékgyűjtés kap prioritást. Ezt tanítják meg a gyerekeknek is. A szelektív gyűjtés persze fontos, de nem szabad, hogy háttérbe szorítsa a megelőzést.

 

Pályázók köre:

      5-8. osztály (ill. az ennek megfelelő évfolyamok),

      9-12. osztály (ill. az ennek megfelelő évfolyamok),

      főiskolai, egyetemi hallgatók.

 

A pályaművek hátsó oldalán kérjük feltüntetni a pályázó nevét, korát, iskolája nevét és címét, illetve a felkészítő pedagógus nevét. Egy pályázó csak egy alkotással vehet részt a pályázaton.

Határidő: a pályamunkákat 2005. december 5-ig  várjuk, a HuMuSz Oktatóközpontjába (Budapest, 1111, Saru utca 11.). A borítékra kérjük írják rá: „Plakátpályázat”.

 

Díjazás

A legötletesebb pályázatokat beküldők között környezettudatosságot fejlesztő díjakat osztunk ki. (Pl.: pólók, „zöld” témájú könyvek, akkumulátor töltő újratölthető ceruzaelemekkel, madárodú, vászonszatyor, a Kukabúvár című folyóirat példányai, környezetvédelmi kiadványcsomag, hulladékos témájú játékos CD ROM, Madárdalok Magyarországról CD, stb.)

Főiskolai és egyetem hallgatók munkái közül a legkiemelkedőbb pályamű elkészítője 10.000 Ft értékű kreatív csomagot kap ajándékba.

 

A pályamunkák értékelése várhatóan december közepén zárul, a díjak kiosztására még ebben a naptári évben szeretnénk sort keríteni. Pályamunkákat nem küldünk vissza. A nyerteseket postán értesítjük. A díjazott alkotásokról fényképeket készítünk és megjelentetjük a pályázatról szóló tudósításban a KukaBúvár hasábjain és honlapunkon.

 

Érdeklődés:
Földesi Dóra

Tel.: (1)386-2648

dorka@humusz.hu

www.humusz.hu



<< Vissza