Felhívás - 20 éve történt a csernobili katasztrófa



1986. április 26-án hajnali 1 óra 24 perckor robbanás történt a Kijevtől 120 km-re lévő csernobili atomerőműben. A katasztrófa áldozatainak számát még ma sem tudjuk pontosan. A baleset következtében rengetegen haltak meg, és máig több százezer ember szenved krónikus betegségekben. A kiszabaduló radioaktív szennyezés egész Európát sújtotta, és vannak területek, ahol még most is érezteti hatását. Csernobil az emberi felelőtlenség örök szimbóluma.
2006. április 26-án lesz a 20 éves évfordulója a csernobili atomerőműben történt robbanásnak. Európai és hazai környezetvédő szervezetek köztük a győri Reflex Környezetvédő Egyesület megemlékezést szervez a szomorú évfordulón:

Arra kérjük a lakosságot, egyházi és világi intézményeket, a közterületek világításáért felelőseket, hogy
2006. április 26-án, szerdán este 9 órakor oltsák le 5 percre otthonaikban és a közterületeken a villanyt, és gyertyagyújtással emlékezzenek a tragédia áldozataira.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Reflex Környezetvédő Egyesület csatlakozik a Föld Barátai Európa (FoE) kampányához, melyben egymillió aláírást szeretnénk összegyűjteni az atomenergia felhasználása ellen.
Az első aláírásgyűjtési akciót 2006. április 26-án szerdán 14:00-18:00 között rendezzük Győrött, a Baross úton az On-line áruház előtti területen

Az akcióval kapcsolatban további részletek: Reflex Környezetvédő Egyesület, Lajtmann Csaba, 30/232-6658,
lajtmann@freemail.hu – illetve a www.mtvsz.hu és a www.csernobil.hu oldalakon.



<< Vissza