Álláspontunk a tervezett József A. úti beépítésről



A véleményezésre megküldött győri rendezési tervmódosítással kapcsolatban kialakított véleményünket eljuttattuk a Városépítési Iroda részére, és most a honlapunkon is közzé tesszük:

Tisztelt Főépítészi Iroda!

A véleményezésre megküldött győri 1999-080 2. v. sz. rendezési tervmódosítással kapcsolatban az alábbi véleményt alakítottuk ki:

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a város fejlődését jelentősen befolyásoló rendezési tervet, terveket, az egyes befektetők saját, profitmaximalizálásra törő elképzelésük szerint szinte akadálytalanul módosítgathassák. Erősen megkérdőjelezhetőnek érezzük azt az eljárásrendet, ahol az egyes rendezési terv módosításokra, az önkormányzat hirdeti meg a közbeszerzési eljárást, azonban azt a leendő befektető finanszírozza. Sajnos borítékolható, hogy így a tervezési lehetőséget a befektetőhöz közelálló csoport fogja elnyerni, akinek célja a befektetői igények teljes körű kielégítése.
Igaz ez jelen rendezési terv módosításával kapcsolatban is. A módosítás szeretné elérni, hogy a terület beépíthetősége jelentősen növekedhessen. Ez környezeti szempontból elfogadhatatlannak tartjuk, hisz várható hatása egyértelműen szemben áll a kitűzött célokkal. A zöld területek kárára növekedő beépítési intenzitás, a várható forgalomnövekedésből adódó levegő-, zaj- és porszennyezés, előrevetíti, hogy a lehetőségeket elszalasztva megint csak frázis marad a tervező által emlegetett „emberléptékű, kellemes lakókörnyezet” kialakítása.
Városszerkezeti és környezetvédelmi szempontból alapvetően egyetértünk a volt szovjet laktanya lakóterületi és pihenő célú hasznosításával. Véleményünk szerint azonban, ha már – egy befektető segítségével – a városnak erre lehetősége nyílik, akkor kötelessége (lenne) azt olyan kondíciók előírásával levezényelni, amely

- hosszú távon és a lehető legszínvonalasabb módon biztosíthatja a lakóterületen élők zavarás mentes életminőségét,
- megelőzhetné a korábban elkövetett várostervezési hibák ismételt elkerülését, különös tekintettel a József Attila út speciális szerepére.

Sajnos sem a megküldött – sem a kifüggesztett – anyagban nem találtuk meg a területre vonatkozó rendezési terv módosítási javaslatát, javaslatait (a tervező szándéka szerint ez elképzelhető, hogy egyenértékű a beépítési javaslattal, azonban azon sem találhatók meg a rendezési tervre előírt adatok.)

Félrevezető a tervező Beépítési javaslat-műleírása, mely arra enged következtetni, hogy csak a lakóépületek esetében van szó rendezési terv módosításról. Ezzel szemben a véleményezésre meg nem küldött és ki nem függesztett, 2000-ben készült rendezési terv módosítás – szerintünk – nem teszi lehetővé ilyen méretű kereskedelmi központ kialakítását.
Megítélésünk szerint, erre az értékes szabadhegyi területre egy újabb, előre prognosztizálhatóan súlyos környezeti ártalmakkal terhelt bevásárló negyedközpontot telepíteni szakmai tévedés. Egy ilyen nagyságrendű kereskedelmi létesítmény beerőszakolása egy most kialakítandó lakóterületre felesleges és jelentős környezetterhelést jelent, hiszen az általa indukált célforgalom jelentős zaj-, por- és levegőszennyezést okoz. Az út forgalmi (és környezeti) terhelése már ma is kritikusnak mondható, amire most – a várhatóan megnövekedő sashegyi „szemétjáratokon” túl – egy bevásárlóközpont célforgalmát akarják értelmetlenül rászabadítani.
A lakócélú hasznosítással alapvetően egyetértünk, azonban elutasítjuk a szintterület növelésére – azaz a beépíthetőség, valamint épületmagasság növelésére, valamint a zöldfelületek arányának csökkentésére – tett törekvéseket. A városfejlesztőknek megfontolásra ajánljuk, hogy összegezzék a Győrött és vonzáskörzetében tervezett lakóingatlanok számát, melyből kiderülhet, hogy a többezres szám ugyan lehet, hogy környezeti problémát nem, gazdasági és szociális nehézségeket azonban okozhat. Ennek tükrében célszerűbb lenne a kisebb beépítés – színvonalasabb, élhetőbb lakókörnyezet kialakításra törekedni, jelen esetben minimálisan is arra, hogy a jelenlegi beépíthetőség semmiképp se változzon.
A tervmódosítás környezetalakítási munkarésznél kiemelten szükséges kezelni a zöldfelületek védelmét, a József Attila út tranzit gépjárműforgalmának csökkentési lehetőségeit és a terület szennyeződött talajának cseréjét.

Győr, 2004. október 14.

Reflex Környezetvédő Egyesület

A tervezett beépítés látványterve:

 



<< Vissza