Lerakófelszámolás Győrújfalun



A Hulladék Munkaszövetség (Humusz) három éve hirdette meg első ízben a Tájsebészet elnevezésű országos kampányt azért, hogy felhívja a figyelmet az illegális hulladéklerakás okozta környezeti problémákra.
2004. évben együttműködési megállapodást kötöttek az ÖkoPack Kht.-vel, mely szerint a Kht. tulajdonosi körébe tartozó szolgáltatók segítik a felszámolási akciókat. A HuMuSz az együttműködéstől azt várta, hogy a Tájsebészet program társadalmi eszközökkel talán legnehezebben megvalósítható szakasza, a lerakók felszámolása még hatékonyabbá és hosszú távon biztosíthatóvá váljon.
Az együttműködés révén a Tájsebészet program lényeges eleme kaphat hosszú távú ösztönzést. Ugyan a pályázók az idei évben is nagyon eredményesen és hatékonyan dolgoztak, ám továbbra sem várható el, hogy a települések lakossága gépek és szakemberek segítsége nélkül, puszta kézzel és kézi eszközökkel dolgozzon a szeméthalmok eltávolításán. A megállapodás célként tűzte ki, hogy minden megyében legalább egy település határában számolják fel az illegális hulladéklerakókat.

Az első ilyen akciónap november 6-án volt Győrújfalun, ahol négy lerakó hozzávetőlegesen 250 köbméternyi szemetét pakolták fel gépekkel teherautókra és szállították a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. hivatalos telepére. A munkagépeket az Észak-Dunántúli MÉH Rt. biztosította.
A Reflex Egyesület munkatársai pedig figyelmeztető táblákat gyártott, amelyeket a megtisztított területekre helyeztek ki.

A Humusz reméli, hogy az ÖkoPack Kht-val kötött Együttműködési Megállapodás segítségével további illegális hulladéklerakók tűnhetnek el a közterületekről.



<< Vissza