BARLANGFOTÓ TÚRA



Kismezősnél kellett letérni, majd Kisszegyesd falun átérve máris a szép karsztvölgy bejárata előtti mezőre jutottunk. Itt jó táborozó helyet találtunk, tiszta forrásvizekkel. A völgy gyalog járható s elég jó fotó témákat is nyújt. Egy tucat barlang található a völgyben ezek közül ismertebbek a József Nádor barlang, a Korbászka és a Magura barlang. A fotó tábor célja volt a természetfotósok tapasztalat szerzése a földalatti fotózásban. Itt találkoztunk a szakmai tanítónkkal Szuhai Sándorral, aki Erdélyben az egyik jelenős amatőr barlangfotós. Három nap alatt mindenkinek sikerült néhány jól sikerült képet készítenie, analóg és digitális gépekkel is. A csapat egy egészen más stílusú fotózást kellett elsajátítson, megtanulja, hogy a föld alatt egyáltalán nem kényelmes a munka, sok türelem és kitartás kell akár egy-egy kép elkészítéséhez. A külső karszt változatos formáit is szemügyre vehettük.

Innen átköltöztünk a Biharmezői Körös völgyébe Rézbánya után a Bihar-hegység tövében táboroztunk le. Cél a hegység legszebb vízeséseinek felkutatása. A vidék nagyon vadregényes, itt a turizmus be volt tiltva az uránbányászat miatt. A bányászat megszűnt, de minden szétszórt elhagyatott, kaotikus, még a tárnák sincsenek lezárva.
Itt található a Kárpát-medence azon különleges területe, ahol alig 10 négyzetkilométeres területen 12 vízesés van.
Sehol egy ösvény, egy jelzés, így 2 napig keresve a 12-ből csak két vízesést találtunk meg, a Menyasszony fátyla és az Ezüstlétra vízeséseket.

Jövő nyáron folytatjuk a rég feledésbe merült félre eső helyeken való kutatásainkat.
Terveink szerint az egyik célpontunk a Cserna völgyének felső folyása mentén a vadregényes karszt völgyek felkeresése, a másik a Bánsági-karszt, a Karas folyó menti változatos vidék fotózása.
A komoly érdeklődők jelentkezhetnek a: pita1950@freemail.hu e-mail címen és hívhatnak a: 70-274-7951 mobilon.

Pintye Tamás tanár, túravezető

Képes beszámoló:

A Corbászka-barlang bejárata

Cseppkövek a Corbászka-barlangban

Tiszta vizű tó a Corbászka-barlangban

Katarakta vízesés

Magura-barlang

Szegyestel völgye - 1

A fotósok csapata



<< Vissza