KITAKARÍTOTTUNK! - Rába-parti szemétszedési akció a Takarítási Világnap alkalmából



A Reflex Egyesület 2005. őszén egyik ifjúsági tagunk ösztönzésére hulladékgyűjtő akcióba kezdett a Rába folyó győri szakaszának árterében. Az akció során szerzett pozitív és negatív tapasztalok alapján (pozitív tapasztalat: a helyi hulladékgazdálkodó cég és a sajtó segítsége; negatív: az akció másnapján újra képződött szemétkupac) jutottunk arra a következtetésre, hogy a Rába győri hullámterében addig kell megismételnünk a hulla­dék­gyűjtő akciókat, amíg annak közvetlen, illetve a lakosságra gyakorolt közvetett ha­tása alapján a folyó vízminősé­gében kimutatható pozitív változást nem regisztrálha­tunk.

A Takarítási Világnap alkalmából szeptember 15-én, pénteken délelőtt a REFLEX Környe­zet­­védő Egyesület és a Győri Kommunális Szolgáltató Kft., illetve a város önkéntes közép­iskolásai megtisztítják a Rába folyó bal oldalán, a GYSEV vasúti hídtól a Fazekas-dűlőig terjedő szakaszt (lásd: térképmelléklet). A megtisztított területen két táblát helye­zünk el az akcióban részt vevő szervezetek nevében (lásd melléklet), illetve figyelem­felhívó szóró­lapokat juttatunk el a környék lakosaihoz.

 

Az akció célja, hogy a Reflex és a Komszol ráirányítsa a figyelmet a folyók hullámterében lerakott szemét különösen veszélyes voltára, valamint arra, hogy a város több pontján, a hulladékgyűjtő udvarokban térítés nélkül lehet elhelyezni a kommunális hulladékot. 

Aki mégis a Rába parton, vagy más közterületen szemetet rak le, vagyis "a hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot helyez el, büntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető".

 

Megjegyezzük: a szennyezés ügyében a Reflex bejelentést tett az illetékes hatóságoknál, mellékelve a vélhető szennyező azonosításához szükséges dokumentumokat.

 

A Reflex Környezetvédő Egyesület szemétszedési akciója egy átfogó projekt részeként valósul meg, amelynek célja partnerszervezetek és egyéb környezet-, természetvédelmi hatóságok segítségével a Duna-monitoring száraz adatait közérthető formába tenni, az adatokat az ismert és elismert InfoLánc környezetvédelmi portálon megjeleníteni, majd különböző csatornákon keresztül (ismertető szóróanyag, bemutató szemináriumok) megismertetni a szélesebb lakossággal, civil szervezetetekkel, állami hivatalokkal, oktatási intézményekkel, környezetvédelmi vállalkozásokkal Magyarország Duna-menti régióiban. Ezzel közvetve – illetve a Rába-menti hulladékgyűjtő akció esetében közvetlenül - hozzájárulni a Duna vízminőségének javulásához.

 

A projekt támogatója: Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC)

UNDP / GEF Danube Regional Project



<< Vissza