Folytatódik a vegyszerfelmérés



A Reflex Környezetvédő Egyesület, valamint a Bakonyalja Környezetvédelmi és Turisztikai Egyesület 1997-óta, demonstrációs ártalmatlanítások keretében közel 35 tonna veszélyes hulladéknak minősülő növényvédő szer maradvány megsemmisítését finanszírozta. A demonstrációs ártalmatlanítások mindig egy felmérő tevékenységhez kapcsolódtak. Ezeknek a felmérő tevékenységeknek a folytatása a jelenlegi projekt is.

A most induló program keretében - a Phare CBC 50 ezer eurós támogatásával - Győr-Moson-Sopron, Pest és Nógrád megye 365 települése kerül átvizsgálásra. A felmérést és az adatok összegzését augusztus végére kell elkészíteni. A tervek szerint a program során 12 tonna veszélyes hulladék ártalmatlanítása is megtörténik. A felméréshez segítséget nyújt az országos talajvédelmi szolgálat is.

A program szlovák-magyar tükörprojekt, s a határ túloldalán már ősszel végeztek vele. Ott 630 települést vizsgáltak, és találtak 84 raktárt, 47 tonna szermaradvánnyal. Ha a magyar oldalon is kész lesz a felmérés, akkor Rajkától Salgótarjánig a határ mindkét oldalán tiszta képet kapunk arról, hogy mennyi veszélyes szermaradványt rejtenek a raktárak, vagy akár a föld mélye.



<< Vissza