Lakossági fórum Gyárvárosért



Tisztelt Gyárvárosi Lakók!

A REFLEX Környezetvédő Egyesület furcsán éli meg a Rába gyár épületeinek lebontását. Szomorúak vagyunk, mert az eldózerolt épületekkel nem csak Győr történelme lett szegényebb, de súlyos sebet kap a Rábához ezer szállal kötődő Gyárváros is. Ugyanakkor örülünk is, hiszen a kitelepülő gyárral csökkenhet a térség környezeti terhelése.
Reméltük –mert ezt ígérték -, hogy a felszabaduló értékes ingatlant a Mosoni-Dunához, a belvároshoz és a megcsonkított Gyárvároshoz harmonikus illeszkedő lakóterületként hasznosul majd. Elképzelésünk szerint építészetileg visszafogott formában, laza beépítéssel, sok zöldterülettel. A lakóterület ellátását biztosító kisebb kereskedelmi-szolgáltató létesítmények mellé az egész Gyárváros érdekeit (is) szolgáló, hiánypótló kulturális-szórakoztató létesítményeket javasoltunk. Ez volt az eredetileg önkormányzat által is támogatott ÖKO-City program.

A tervezésre kapott 8 millió forintot a város elköltötte, majd a programot ejtette. Helyette a képviselő urak előbb a német ECE cég 29 ezer négyzetméteres Árkád üzletközpontját erőszakolták be a területre, majd rábólintottak az izraeli Engel-Group projektjére is. Megszavazták azt úgy, ahogy az ingatlanfejlesztő beruházó kérte.
A volt Rába gyár 55 hektáros területén így mintegy 6000 új lakás épül fel, összezsúfolt öt-hatszintes házakban, illetve a Mosoni-Duna mellett 15 tízemeletes épülettel. A szeszgyárak maradnak, a lakótelepen viszont – a szolgáltató létesítmények mellett - benzinkutak és újabb üzletközpontok jelennek meg. Összességében a remélt javulás helyett intenzív területhasználat, fokozódó környezetterhelés várható. Átláthatatlan forgalmi csomópontok, kezelhetetlen gépjárműáradatot, zsúfolt utak, jelentős zaj-, por- és levegőszennyezés.
Egy ingatlanfejlesztő érdeke nyilvánvaló: egy adott területen ő minél több lakást akar építeni. Akkor is, ha a lakóterületre előírt zöldterületi hányad csak tetőkertek segítségével biztosítható. Az, hogy mi a különbség a tágas, gyermekjátszóteret befogadó, testi-lelki kikapcsolódásra alkalmas árnyas közparkok és a magántulajdonban lévő tetőtéri zöldfelületek között, nem kell elmesélni.

Az Árkád bevásárlóközpont megépítését és az Engel lakótelepről hozott döntést a Reflex városszerkezeti szempontból kezdettől elhibázottnak tartja. Mondanánk azt is, hogy alapvetően veszélyezteti a közlekedési rendszert, de Győrben nincs is ilyen...

Az egykori ágyúgyár és a városvezetés 1916-ban ... egy hektárnyi területen nagyszabású lakóterület fejlesztésről határozott. Fiala Géza királyi főmérnök tervei alapján akkor épült meg Gyárvárosnak a magyar építészet kivételes és maradandó értékeit felvonultató lakótelepe. Ahogy Winkler Gábor írta: „A telep egyedisége, a beépítés városépítészeti értékei, a házak megformálásának megismételhetetlen szépsége és a telep sajátos levegője megtisztelő kötelességet hárít a telepen lakókra”.
Reméltük, hogy nemcsak a lakók, de a mai városatyák is ráéreznek erre a megtisztelő kötelességre. Reméltük, hogy a gyárterület szanálásával 2004-ben adódó városfejlesztési lehetőséget Fiala mérnök úr színvonalán oldják meg. Gyárváros büszkeségére, Győr örömére, a környezet hasznára.
Szomorúan rögzítjük, hogy a jelenlegi gyár és városvezetést Fiala úr szellemisége helyett más érdek vezérelte. Lehet, hogy ezért is kapta a városházán ez a gyárvárosi beruházás a „vizivárosi projektnek” nevet.
Most a gyárváros lakóin múlik, hogy helyreteszik-e a dolgot.

Kérjük, jelenjenek meg a 2005. január 26-i lakossági fórumon és mondják el a véleményüket!


Reflex Környezetvédő Egyesület
9024 Győr, Bartók u.7.
Tel/fax: 316-192 E-mail: reflex@c3.hu honlap: www.reflex.gyor.hu
Kérjük, honlapunkon ismerjék meg a Reflex fenti beruházásokkal kapcsolatos véleményét!



<< Vissza