Tájsebészet - 2005



A pályázat négy szakaszból áll:
1. Az illegális szemétlerakók térképezése:
Kitöltött adatlapokat, pontos térképeket, képes, rajzos állapotfelmérést várunk a település környékén található illegális hulladéklerakókról. Azt kérjük a pályázóktól, hogy próbálják minél pontosabban megbecsülni, hogy hol, mennyi és milyen típusú hulladék van. Kérjük, hogy a pályázati csomagban található adatlapokat pontosan töltsék ki, hiszen ezekből az adatokból a világhálón is hozzáférhető adatbázist szeretnénk építeni. Akinek van lehetősége, használjon GPS-készüléket, és az adatlapokon tüntessen fel a koordinátákat is!
2. Figyelemfelkeltés, tervezés, szervezés:
Várjuk a figyelemfelkeltő cikkeket, plakátokat, felhívásokat, amelyeket a csoportok közzétettek. Írják meg, hogyan szervezik meg a lerakók felszámolását. A pályázatok értékelése szempontjából az lesz a döntő, hogy miként hívják fel az emberek figyelmét a szemétlerakók problémájára, hogy milyen sikerrel tudják mozgósítani a helyi társadalmat, hogyan képesek bevonni a hivatalos szerveket. Konkrét akcióterveket is várunk, időpontokkal, helyszínekkel. Kérjük, hogy a helyi eseményekről értesítsék a régióközpontot is, hogy lehetőség szerint minél több helyszínen ott lehessenek!
3. Az illegális hulladéklerakók felszámolása:
A takarításról és az eredményéről is minél látványosabb dokumentációt várunk. A pályázók térjenek ki arra, hogy hányan dolgoztak a szebb környezetért, hogy hogyan sikerült bevonni a helyi társadalmat. Mellékeljenek mindent, ami az elvégzett munkát dokumentálja. A beérkezett dokumentációkból a HuMuSz Házban nyilvános kiállítást állítunk össze a sajtó, a támogatók és a nagyközönség számára, ezért kérjük minden jelentkezőtől, hogy minél színesebb, látványosabb, „kiállításra való” anyagot állítson össze! Kérjük, hogy a takarítási akciókról, lerakó felszámolásokról értesítsék a régióközpontot is, hogy lehetőség szerint minél több helyszínen ott lehessenek!
4. A rend megőrzése
Becsüljék meg, hogy mennyi szemét maradt még, és írják meg, hogy mivel próbálják megakadályozni, hogy a szeméthegyek újra felbukkanjanak! Írják meg, hogy egy felszámolt lerakó helyén hogyan próbálják megőrizni a rendet! Milyen garanciákat találtak ki arra, hogy ne termelődjön újra a lerakó?

A pályázók köre:
Pályázhatnak társadalmi szervezetek és iskolai öntevékeny csoportok.
Magánszemélyek jelentkezését nem tudjuk elfogadni, számukra azt tanácsoljuk, hogy csatlakozzanak a legközelebbi Tájsebész csoporthoz, vagy maguk alakítsanak ki helyi összefogást az illegális hulladéklerakók felderítéséért és felszámolásáért. Az internetes adatbázisba magánszemélyektől is szívesen fogadunk adatokat!
FONTOS:
Nem azt várjuk a jelentkező csoportoktól, hogy összeszedjék mások szemetét, hanem hogy felmérő és szervező munkájukkal hívják fel a figyelmet a szemétgondokra és mozgósítsák a helyi társadalom minden rétegét a probléma felszámolása érdekében!

Jelentkezés
A pályázatra jelentkezni a területileg illetékes régióközpontnál lehet. A régióközpont ezt követően eljuttatja a jelentkezők számára a pályázati csomagot, amely tartalmazza a feladatlistát, módszertani segédanyagot, adatlapokat, plakátokat, matricákat, szóróanyagokat. Ugyancsak a régióközponthoz kell beküldeni minden, a pályázattal kapcsolatos dokumentumot is.

A program végrehajtása
A helyi csoportok által beküldött adatokból adatbázist szerkesztünk, amely az Interneten is böngészhető lesz. A segédanyag és az adatlapok hozzáférhetőek a megyében illetékes régióközpontokban és az Internetről is le lehet tölteni. A regionális szervezők a munka minden fázisában adnak szakmai tanácsokat, segítenek a hivatalos szervekkel való kapcsolatteremtésben, igény szerint elmennek az egyes helyszínekre, részt vesznek a helyi sajtótájékoztatókon, stb. Minél több pályázót szeretnének felkeresni a 2. és 3. fázisban (a szervezés alatt és a szemétlerakók konkrét felszámolásakor).
A pályaműveket régióközpontoknak kell beküldeni.
Végső határidő: 2004. május 13.

Értékelés
A pályázat nyertesei azok a közösségek lesznek, amelyek a legszélesebb társadalmi összefogást alakítják ki az illegális lerakók felszámolása érdekében, és ahol a pályázók a program mindhárom fázisához látványos illusztrációt és gazdag médiadokumentációt csatolnak. Anyagi források hiányában nem lehet elvárás, hogy a csoportok minden illegális lerakót felszámoljanak. Elsődleges célunk, hogy felhívjuk az emberek és a döntéshozók figyelmét a szemétgondokra és a lehetséges megoldásokra. Az értékelést első körben a régióközpontok, második körben állami szervek és társadalmi szervezetek által delegált kuratórium fogja végezni.

Eredményhirdetés
2004. június 6-én, a Környezetvédelmi Világnapon.
A legjobb pályaművekből kiállítást rendezünk a HuMuSz Házban.

DÍJAK
Az országos zsűri által értékelt pályamunkákat beküldő csoportok digitális fényképezőgépeket, GPS-eszközöket, KukaBúvár előfizetést, kiadványokat, és hulladékos oktatócsomagokat kapnak. A pályázat országos győztesei számára a Hulladék Munkaszövetség és az Öko-Pack Kht. közötti együttműködési megállapodás keretében a településen lévő illegális hulladéklerakók minél teljesebb körű felszámolását biztosítjuk!


Régióközpontok

Borsod-Abaúj-Zemplén:
Zöld Akció Egyesület
Miskolc, 3525, Kossuth u. 13,
06-46-508-701

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar:
E-Misszió Egyesület
Nyíregyháza, 4400, Szabolcs u. 6.
06-42-423-818

Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része
Nimfea Egyesület
Túrkeve, 5420, Kenyérmezei út 2/D,
06-56-361-505

Heves, Szolnok megye északi része (Jászberényi kistérség):
Hatvani Környezetvédő Egyesület
Hatvan, 3000, Hatvany Irén u. 6.
06-37-340-516

Budapest, Pest:
HuMuSz központi iroda
Budapest, 1111, Saru u. 11.
06-1-386-26-48

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Zala megye:
Régióközpont: Reflex Környezetvédő Egyesület
Győr, 9024, Bartók B. u. 7.
06-96-316-192;
Alközpontok:
Osstfyasszonyfa, Kossuth u. 30., 06-95-394-003;
Esztergom, 2500, Bajcsy-Zsilinszky út 4., 06-33-400-150
Reflex Egyesület (Győr);
Vasvirág Oktatóközpont (Ostffyasszonyfa);
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület (Esztergom)

Nógrád:
Ipoly Unió
Balassagyarmat, 2660, Rákóczi fejedelem út 12.
06-35-300-217

Baranya, Somogy:
Pécsi Zöld Kör
Pécs, 7621, Munkácsy út 9.
72-515-780

Fejér, Tolna, Veszprém:
Gaja Egyesület
Székesfehérvár, 8000, Székesfehérvár, Petőfi S. út 5.
06-22-503-428



<< Vissza