Infolánc a környezetért



Az ENSZ 1948-ban alapokmányként fogalmazta meg az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, amelynek első bekezdése szerint minden ember egyenlőnek születik és egyforma jogok illetik meg. Persze sokunkban benne él még az orwelli megkülönböztetett világ, de ez szerencsére már nem igaz.

Sok-sok nemzetközi egyezmény született a világ és az emberek életének jobbá tételére. Országok parlamentjei fogadták el, ratifikálták ezeket. Így az egészséges környezethez való jogot is. Persze mit sem ér az egész, ha az ember nem szólhat bele saját környezetének megváltoztatásába. Általában a lakókörnyezetünk az újabb és újabb beruházások miatt nem javul. Ha információnk van a tervekről, ha beleszólásunk van és az meghallgatást talál, akkor van esély a megőrzésre. Ennek alapja, hogy tudjuk a házunk, lakásunk környékének környezeti adatait.

Megyénk egyedülálló az országban, hiszen maga a hatóság, sőt, a környezetvédő civil szervezet is ennek érdekében tevékenykednek. Adatokat, tanácsokat, információkat adnak a lakóknak ingyenesen. (Elérhetőségük: környezetvédelmi felügyelőség, Győr, Árpád út 28–32., Castanea Környezetvédelmi Egyesület, Sopron, Széchenyi tér 2. és Reflex Környezetvédő Egyesület, Győr, Bartók B. út 7.)

A mai technikák lehetővé teszik, hogy interneten is lehet adatokat kapni saját településünkről, vagy akár még az utcánkról is. Büszkén írom le, hogy létezik az országnak ezen régiójában egy úgynevezett „infolánc" program, amelyet társadalmi szervezet kezdeményezett, majd csatlakoztak hozzá szakmai hatóságok (környezetvédelem, természetvédelem), térségi társulás, önkormányzat, sőt, szolgáltatócégek is.

Ma már ingyenesen hozzáférhetők a www.infolink.hu és a négynyelvű www.envinfolink.com begépelés alatt azok az adatok, képek, térképek, amelyek nem is oly rég csak pénzért és sok-sok utánjárással voltak elérhetők. Egyelőre főként Győr-Moson-Sopron megyéről szólnak, de remélem, hogy hamarosan máshol is elérhetők lesznek, hiszen örömmel csatlakozott hozzá Ausztria (Burgenland) és Szlovákia (Csallóköz) is. Kérem, ha problémájuk van, forduljanak a tanácsadó irodákhoz, ha pedig lakóhelyük adataira van szükségük, akkor nyissák meg az említett honlapokat!

Lajtmann József, Reflex Egyesület



<< Vissza