Óvás Verespatak ügyében - Romániában is ügyfél a REFLEX



Mint ismeretes egy kanadai tőkével létrehozott kanadai-román vegyes vállalat (RMGC - Rosia Montana Gold Corporation) Verespatak falucska helyén aranybánya megnyitását tervezi. A bányanyitás a gyönyörű erdélyi falu 2000 lakosának kitelepítésével, házainak, 5 templomának és 7 temetőjének eldózerolásával járna és felmérhetetlen természeti kárral fenyegetne. A bányászattal eltűnne továbbá két hegy és négy völgy, az alattuk lévő 2000 éves egyedülálló régészeti értékű római kori tárnarendszerrel együtt.

Egy gyűrűnyi arany kinyerése 20 tonna bányahulladékot termel! A tervezett 8 (!) évnyi bányászat után a cég egy, a tiszai halpusztulást okozó nagybányainál negyvenszer (!) nagyobb ciántavat hagyna maga után (a kibányászott ércből cián segítségével nyerik ki az aranyat, a ciános zagyot pedig hatalmas tavakban ülepítik le).
Aki szomorút akar látni, nézze meg Kocsis Tibor erről készült „Új Eldorádó” c. dokumentum filmjét.

A RMGC a környezetvédők és a régészek nemzetközi tiltakozás ellenére sem hagyott fel bányanyitási terveivel. Tovább folytatódik a beruházás előkészítése: a lakók zaklatása, az ingatlanok felvásárlása, a házak eldózerolása. A minden érvvel szemben érzéketlen cég a hatóságoknál nemrég hivatalosan is kérvényezte a környezetvédelmi engedélyeztetési folyamat megkezdését. A román Környezetvédelmi Minisztériumhoz benyújtott bányanyitási terv ellen sok száz óvás érkezett be. Több magyarországi zöld szervezet mellett a Reflex is kilenc oldalas beadványban fogalmazta meg ökológiai aggályait. Az alábbiakban közzétett dokumentummal a román Környezetvédelmi Minisztérium nemrég hivatalosan igazolta vissza a Reflex bejelentkezését és regisztrációját.



<< Vissza