Szemét a híd alatt, avagy a Reflex felhívása a "Virágos Győrért"!



Január elején lakossági bejelentés érkezett a Rábán átívelő „kettős vasúti híd” Gardénia-felőli oldalán illegálisan lerakott hulladékokról. A helyszínen építési törmelék-kupacok, kábelekről lenyúzott PVC köpenyhalmok, gumiabroncsok, használt autóalkatrészek - és szétvert akkumulátorok hevertek. Mindez a Rába partján lévő (Natura 2000 alá tartozó) vízjárta területen. Íme a januári állapotot tükröző fényképek:

Mivel dokumentumok híján sem az elhagyott hulladékok tulajdonosát, sem a terület kezelőjét nem tudtuk megállapítani, minden intézkedni hivatott szervet megkerestünk. Kértük: találjanak közösen megoldást arra, hogy az élővilágot súlyosan veszélyeztető hulladékok még a tavaszi áradás előtt eltűnjenek a területről. Ezt javasoltuk a környezet- és vízvédelmi felügyelőségnek, a KOMSZOL-nak, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájának és a MÁV-nak.

A megkeresettek közül az utóbbi kettő nem is válaszolt, a Felügyelőség átiratában a győri jegyzőt kérte fel intézkedésre, a KOMSZOL pedig „felvette a kapcsolatot a terület kezelőjével”. Ezzel telt el a február és a március. Időközben megérkezett az áradás is és – mit se törődve a hivatal packázásaival- a hulladékok egy részét elvitte magával. Ekkor készült a második sorozat felvételünk: 

Május közepén fényképezőgépünk megtekintette, hogy történt-e végre valami változás. Történt. A hulladékok (maradéka) ugyan még most is ott van, viszont lassan benövi a fű.



<< Vissza