Hulladékgazdálkodás és demokrácia (Győrött)



A győri hulladékgazdálkodási terv megismétlésével kapcsolatos problémákról

Történelmi-jogi előzmények:
Győr önkormányzat képviselő testülete 2004. október 15–én fogadta el a város hulladékgazdálkodási tervét. A terv elkészítésére annak idején az önkormányzat saját közszolgáltatóját a Győri KOMSZOL Kft.-t kérte fel - aki a tervkészítéssel kapcsolatos megbízást a pécsi székhelyű (!) ÖKO-TRADE Kft.-nek adta tovább.
Egy települési hulladékgazdálkodási terv a település környezetvédelmi programjához, környezeti-társadalmi jövőképéhez igazodóan hat év távlatában fogalmazza meg a fenntartható hulladékgazdálkodás helyi céljait, prioritásait és feladatait. Bár megalkotása nyilvánvaló társadalmi konszenzust feltételez, a fenti három Szerv közül egyik sem tartotta fontosnak a lakosság és az érdekképviseleti szervezetek tervkészítésbe való bevonását, az elkészült terv társadalmi vitára bocsátását.
A nyilvánosság bevonása nélkül készült, súlyos szakmai hibákkal terhelt hulladékgazdálkodási tervet a képviselők megszavazták és hatályba léptették (51/2004. (X.15.) ÖK. sz. rendelet).
A nyilvánosság kizárásával készült tervet a Közigazgatási Hivatal jogsértőnek minősítette és a rendelet hatályon kívül helyezését és a tervkészítéssel eljárás teljes megismétlését kezdeményezte. Így esett, hogy a győri képviselő testület az októberben lelkesen megszavazott rendeletét (tervét) a március 24-i ülésén kénytelen volt visszavonni..

A felelősség kérdése:
A hulladékgazdálkodási terv készítésének társadalmi nyilvánosságát a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. sz. törvény és az Aarhusi Egyezményt kihirdető 2001. évi LXXXI. törvény szabályozza. Mivel a demokratikus jogalkotás garanciális rendelkezéseinek figyelmen kívül hagyása súlyos jogsértés (a megismételt eljárás pedig közpénzeket érinthet) szerettük volna megtudni, hogy kit terhel a felelősség a mulasztásért.
Már csak azért is, mert a témát tárgyaló önkormányzati ülésen (Németh Zoltán előterjesztésére) az a vélemény alakult ki, hogy már megint a folyton akadékoskodó zöldek tehetnek az egészről.
Kérdésünkre nem kaptunk választ. A felelős megnevezése helyett a szokásos körbemutogatás következett. A megismételt eljárásban kiderült, hogy a tervnek a győri önkormányzatnál lényegében nincs is felelős gazdája.

A megismételt eljárás
A megismételt eljárásba bevont öt társadalmi szervezet javaslatokat dolgozott ki a terv ( a kitűzendő célokat és feladatokat) megalapozó részének kiegészítéséhez, az elmaradt vizsgálatok elvégzéséhez. Hamar egyértelművé vált azonban, hogy a civil szervezetek kényszeredett bevonása alibi jellegű és csupán az eljárási szabályok formális letudására irányul. A meglehetősen szemléletbeli és helyismereti hiányokat felmutató tervező az elmaradt felmérések pótlásától, javaslataink beépítésétől, alternatívák megjelenítésétől elzárkózott, a bizottsági üléseket végigülő városházi képviselőknek (Németh Zoltán KB elnök, Szekeres György irodavezető) pedig egyetlen szakmai javaslata nem volt, lakossági konzultációkat nem szerveztek. Végig egyértelművé tették, hogy a korábbi terven érdemben változtatni nem akarnak - cél a megismételt eljárás minél gyorsabb ledarálása.

A jelenlegi helyzet
A tervezési folyamat megszakításával, Németh Zoltán egyoldalú döntése alapján most
Bizottságok elé terjesztett terv megítélésünk szerint alkalmatlan a közgyűlési tárgyalásra. A terv egyeztető megbeszélésein csak annak I. fejezetét tárgyaltuk - a célokat meghatározó (II.) és a konkrét feladatokat rögzítő (III.) rész problémákat azonban eddig egyáltalán nem. Elmaradtak a lakosság tervkészítésbe való bevonását biztosító közvetlen eszmecserék is és nem biztosították a környezetvédelmi hatóság – jogszabályban előírt- közreműködését sem.

Alulírott szervezetek tiltakozunk a győri önkormányzat demokráciával szemben ennyire érzéketlen jogalkotási ténykedés ellen. Felhívjuk a figyelmet arra, a tervezés Győrben szakmai szempontból is különös gondosságot feltételezne, hiszen régiós hulladékközponttá kiszemelt városunk „hulladék-történelmét” eddig is folyamatos botrányok kísérték.

Győr, 2005. június 24-én.

Hulladék Munkaszövetség
Nexus Környezetvédő Egyesület
Polgári Érdekvédelmi Egyesület
Reflex Környezetvédő Egyesület
ZöldErő Környezetvédő- és szépítő Egyesület

 



<< Vissza