Győri keksz - vége?



Akkor 300 dolgozó távozott a cégtől. Jóllehet a társaságnál nem kívánták kommentálni a megszűnés hírét, pénteken munkásgyűlésre kerül sor a gyárban. Információink szerint több, az üzem jövőjét érintő bejelentésre is sor kerül majd. Meglehet, hogy véglet búcsút mondhatunk a Vaníliás karikának és a Pilóta keksznek.

Az interneten már terjed a híre, hogy a Danone októbertől végleg bezárja a Győri Keksz- és Ostyagyárat. A napvilágot látott értesülések szerint a francia cégnél elismerték, hogy csak piacszerzés volt a céljuk. A gyár magyarországi piaci részesedése 60%-os volt. Neve az egyik legismertebb cégnév Magyarországon. A Győri Keksz bezárása azonban többet jelent a közgazdasági értelemben vett veszteségeknél, ugyanis a győriek úgy látják, a jövőben már nem élvezhetjük a Balaton szeletet, a Vaníliás karikát vagy a Pilóta kekszet. A gyárban nem erősítették meg a megszűnés hírét, de azt sikerült megtudnunk, hogy egy héttel ezelőtt távozott a társaság vezérigazgatója. Négy éve 300 embert már elküldtek a győri gyárból, jóllehet felkínálták nekik, hogy a Danone székesfehérvári üzemében dolgozhatnak tovább, mindössze 27-en vállalták ezt. Most újabb 300 munkás, és az egész gyár léte forog kockán.

Németh Zoltán frakcióvezető, Fidesz Győri Szervezete: "A város elsorvasztott élelmiszeriparának utolsó bástyája, a Győri Keksz is végnapjait éli. Aggasztó, hogy mi lesz a még megmaradt 300 dolgozó és a patinás üzem sorsa, és mi lesz azokkal az emblematikus keksz termékekkel, amelyekről méltán híres Győr városa."

Pénteken a szakszervezet munkásgyűlést tart a Győri Keksznél, amely nem nyilvános. Állítólag a cég jövőbeni sorsa is terítékre kerül. Amennyiben a gyár megszűnik, a kisalföldi megyeszékhely teljes élelmiszeripara eltűnik a magyar gazdaság palettájáról. A tejgyár, az olajgyár és a Ringa után ugyanis a Győri Keksz volt az utolsó, amely a város tradícionális üzemei közül, ha erősen leépítve is, de tartotta magát, és egzisztenciát biztosított több száz család számára.

www.indymedia.hu cikke alapján



<< Vissza