600 fős diszkót terveznek lakóterület közelébe Győr-Szabadhegyen



Annak idején szabadhegyiek nehezen élték meg a közkedvelt ÉPFU sporttelep felszámolását, hiszen  a területen lakóknak az itt lévő foci- és tenisz pályák, a gondozott zöldterületek biztosították a sportolási-kikapcsolódási lehetőséget.

A sporttelep megszűnésével megkezdődött annak építési területként való hasznosítása (Jáki utcai beépítések). Közlekedési „fejlesztésként” nemrég megtörtént a Zöld utca és a Erfurti utca kivezetése a Fehérvári útra - amely sajnos megnövelte a lakóterület érő közlekedési zajterhelést. A területtel határos vasútvonal tervezett villamosítása, illetve a vele párhuzamosan hamarosan megépülő un. Adyvárosi elkerülő út megépítése után a lakóterület a négy párhuzamos futó közlekedési tengely közé kerül (ami várhatóan további növeli annak zajterhelését). 

 

Ehhez képest szomorú hír, hogy az ÉPFU cég területén, a tervezett lakóterület határától 40-80 méterre egy Kft. egy kb. 600 fő befogadó képességű, nyitott terasszal rendelkező zenés  vendéglátóipari egységet (bár + diszkó) szándékozik építeni. A belterében egybenyitott, kb. 1000 m2. nettó alapterületű kétszintes épület várható elhelyezését a mellékelt rajz mutatja.  A jelenleg folyó építési eljárás iratai szerint a zenés üzemeltetést kizárólag hétvégi, esti és éjszakai nyitvatartással tervezik. Ami a diszkózene, a szórakozó, az érkező- és távozó vendégek okozta  zajterhelésen felül nagyszámú éjszakai gépjárműforgalmat is valószínűsít (az alulbecsült tervek szerint 20-25 gjmű/óra) .

A várható terhelés problémáját növeli a diszkózaj jellege: a 100 dB körüli hangerővel való üzemeltetés, az idegölő mélyfrekvenciás (bassz) tartomány dominanciája.

Mivel az érintett lakóterület egyébként is „akusztikailag kedvezőtlen” helyen (az Adyvárosi bérházak és az emelkedő Kakashegy közötti Jáki laposban) található - a zaj várhatóan nem csupán a Zöld u.– Szőnyi u.– Török I. u.– Venyige u.– Jáki u. és Páva utca környékét teríti be (és csökkentik az érintett ingatlanok forgalmi értékét is). 

 

A belterületi diszkók okozta súlyos környezeti és közbiztonsági problémák éppen úgy közismertek, mint a tartós zajterhelésre, stressz-helyzetre visszavezethető ártalmak*.

A lakosság félelme tehát jogos: a tapasztalatok alapján nem nehéz megjósolni, hogy a diszkó üzemeltetése folyamatos konfliktusforrás jelent majd (nem beszélve a lakók lehetséges egészségkárosodásáról, az ingatlanok elértéktelenedéséről).

 

A fent valószínűsített konfliktusforrás megelőzése ugyan a diszkó megépítése ellen szól - a körülmények ismeretében azonban félő, hogy a hatóság a most folyó eljárásban a lakossági tiltakozás ellenére ki fogja adni az építési engedélyt.

Amivel azonban egyesületünk sem ért egyet.

 

Eddig megtett intézkedéseink:

 

  1. A Jáki utcai lakóterület kibővítéséről tárgyaló Városstratégiai Bizottság figyelmét felhívtuk arra, hogy az új lakóterület kialakítása és a szomszédjában létesítendő diszkó várhatóan állandó konfliktusforrást jelent.

Kezdeményeztük továbbá, a megszűntetett ÉPFU sportkomplexum helyett minél előbb kezdjenek hozzá a városrész lakói sportolási-szabadidős igényét biztosító új létesítmény kialakításához (az erre szolgáló terület Kakashegyen került kijelölése).

 

  1. Az érintett térség lakókörnyezetének és a polgárok életminőségének védelme érdekében közérdekű bejelentésben kértük az érintett önkormányzati képviselőket, hogy minden rendelkezésére álló legális eszközt használjanak fel a tervezett diszkó-beruházás megakadályozása érdekében.

 

  1. Az érintett lakosságot szórólapokon tájékoztattuk a várható beruházásról és annak lehetséges hatásairól. Kértük, hogy az ügyben (tájékozódás vagy intézkedés céljából) közvetlenül forduljanak ők is az önkormányzati képviselőikhez:

-          Simon Róbert Balázs képviselő, alpolgármester 9021 Polgármesteri Hivatal,

Győr, Városház tér 1)

-          Hajszán Gyula képviselő (9028 Győr, Szőnyi u.23.),

Az üggyel kapcsolatos fejleményeket honlapunkon továbbra is követjük.

  

* Erről bővebbet a Reflex „Zajkeverők” c. ingyenes brosúrájában. Beszerezhető a Reflex Irodájában



<< Vissza