Sikeres volt a tiltakozás - nem épül diszkó a lakóterület közelében Győr-Szabadhegyen!



Mint azt korábban megírtuk, újabb beépítés borzolta a kedélyeket Győr-Szabadhegyen. Miközben a volt ÉPFU sporttelep helyén (a Jáki utca bővítéseként) újabb lakótelkek kerülnek kialakításra, onnan 40-80 méternyire egy 600 fő befogadó képességű, felül nyitott teraszú zenés vendéglátóipari egységet készülnek felépíteni. A lakóterület mellé egy 1000 m2 alapterületű kétszintes épületben éjszakai diszkót terveztek megépíteni. A lakosság félelme alapos volt: a tapasztalatok alapján  nem volt nehéz megjósolni, hogy a diszkó üzemeltetése (az épületből kiszűrődő zene illetve a vendégek érkezésével-távozásával járó éjszakai zavarás) folyamatos konfliktusforrás jelent majd.

Mivel az érintett lakóterület egyébként is „akusztikailag kedvezőtlen” helyen (az Adyvárosi bérházak és az emelkedő Kakashegy közötti Jáki laposban) található - a diszkó által keltett zavarás (és ingatlanok értékcsökkenése) nem csupán a Zöld u.– Szőnyi u.– Török I. u.– Venyige u.– Jáki u. és Páva utca környéki ingatlanokat érintette volna.

 

Egyesületünk felvállalta a lakosság érdekképviseletét és szórólapon adott tájékoztatást a tervezett létesítményről és azok várható hatásairól. Az érintett térség lakókörnyezetének és a polgárok életminőségének védelme érdekében egyúttal közérdekű bejelentésben kértük az érintett önkormányzati képviselőket, hogy minden rendelkezésére álló legális eszközt használjanak fel a tervezett diszkó-beruházás megakadályozása érdekében. Az ügyben lakossági fórum összehívását kezdeményeztük és a sajtó nyilvánosságát kértük.

 

A témában március 23-án tartott lakossági fórum után most megnyugvással tájékoztatjuk Győr-Szabadhegy felbolydult lakosságát, hogy tiltakozásuk eredményeképpen a (volt) ÉPFU telephelyen tervezett diszkó nem kerül megépítésre. A „tervismertetésként” meghirdetett fórumon kiderült, hogy a létesítési engedélyhez a környezetvédelmi szakhatóság nem ad hozzájárulást, a beruházó pedig ezt tudomásul vette. A fórumon megjelent szabadhegyi önkormányzati képviselő urak (Simon Róbert Balázs és Hajszán Gyula) hitet tettek az őket megválasztó polgárok életminőségének megóvása mellett és megígérték, hogy a jövőben sem támogatnak hasonló (környezetterhelő) beruházásokat.

 

A meglehetősen ritka siker elsősorban a lakosság elszántságának (a több száz tiltakozó aláírásnak, a fórumon megjelent aktivitásnak) köszönhető és annak, hogy a diszkó-beruházási szándék – az utolsó pillanatban- kiderült. A Reflex Egyesület örül, hogy segíthette a lakosság harcát, minként annak is, hogy az önkormányzati képviselők is felvállalták a lakosság és a környezet érdekképviseletét. Az ügy tanulságaként a polgároknak hinniük kell abban, hogy saját életminőségük megvédéséhez joguk és eszközük is van – de siker csak kellő szervezettség és összefogás mellett remélhető. 

  

Annak idején szabadhegyiek nehezen élték meg a közkedvelt ÉPFU sporttelep felszámolását, hiszen  a területen lakóknak az itt lévő foci- és tenisz pályák, a gondozott zöldterületek biztosították a sportolási-kikapcsolódási lehetőséget.

A sporttelep megszűnésével megkezdődött annak építési területként való hasznosítása (Jáki utcai beépítések). Közlekedési „fejlesztésként” nemrég megtörtént a Zöld utca és a Erfurti utca kivezetése a Fehérvári útra - amely sajnos megnövelte a lakóterület érő közlekedési zajterhelést. A területtel határos vasútvonal tervezett villamosítása, illetve a vele párhuzamosan hamarosan megépülő un. Adyvárosi elkerülő út megépítése után a lakóterület a négy párhuzamos futó közlekedési tengely közé kerül (ami várhatóan további növeli annak zajterhelését). 

 

Ehhez képest szomorú hír, hogy az ÉPFU cég területén, a tervezett lakóterület határától 40-80 méterre egy Kft. egy kb. 600 fő befogadó képességű, nyitott terasszal rendelkező zenés  vendéglátóipari egységet (bár + diszkó) szándékozik építeni. A belterében egybenyitott, kb. 1000 m2 nettó alapterületű kétszintes épület várható elhelyezését a mellékelt rajz mutatja.  A jelenleg folyó építési eljárás iratai szerint a zenés üzemeltetést kizárólag hétvégi, esti és éjszakai nyitvatartással tervezik. Ami a diszkózene, a szórakozó, az érkező- és távozó vendégek okozta  zajterhelésen felül nagyszámú éjszakai gépjárműforgalmat is valószínűsít (az alulbecsült tervek szerint 20-25 gjmű/óra) .

A várható terhelés problémáját növeli a diszkózaj jellege: a 100 dB körüli hangerővel való üzemeltetés, az idegölő mélyfrekvenciás (bassz) tartomány dominanciája.

 

A belterületi diszkók okozta súlyos környezeti és közbiztonsági problémák éppen úgy közismertek, mint a tartós zajterhelésre, stressz-helyzetre visszavezethető ártalmak*.

A lakosság félelme tehát jogos: a tapasztalatok alapján nem nehéz megjósolni, hogy a diszkó üzemeltetése folyamatos konfliktusforrás jelent majd (nem beszélve a lakók lehetséges egészségkárosodásáról, az ingatlanok elértéktelenedéséről).

 

A fent valószínűsített konfliktusforrás megelőzése ugyan a diszkó megépítése ellen szól - a körülmények ismeretében azonban félő, hogy a hatóság a most folyó eljárásban a lakossági tiltakozás ellenére ki fogja adni az építési engedélyt.

Amivel azonban egyesületünk sem ért egyet.

 

Eddig megtett intézkedéseink:

 

  1. A Jáki utcai lakóterület kibővítéséről tárgyaló Városstratégiai Bizottság figyelmét felhívtuk arra, hogy az új lakóterület kialakítása és a szomszédjában létesítendő diszkó várhatóan állandó konfliktusforrást jelent.

Kezdeményeztük továbbá, a megszűntetett ÉPFU sportkomplexum helyett minél előbb kezdjenek hozzá a városrész lakói sportolási-szabadidős igényét biztosító új létesítmény kialakításához (az erre szolgáló terület Kakashegyen került kijelölése).

 

 

  1. Az érintett lakosságot szórólapokon tájékoztattuk a várható beruházásról és annak lehetséges hatásairól. Kértük, hogy az ügyben (tájékozódás vagy intézkedés céljából) közvetlenül forduljanak ők is az önkormányzati képviselőikhez:

 (9028 Győr, Szőnyi u. 23.),

 

Egyesületünk az érintett lakosság érdekképviseletét felvállalva a - Városstratégiai Bizottság megkeresése mellett- levélben kért intézkedést az illetékes alpolgármesterektől.

Bővebben

 

Az üggyel kapcsolatos fejleményeket honlapunkon továbbra is követjük.

* Erről bővebbet a Reflex "Zajkeverők" c. ingyenes brosúrájában. Beszerezhető a Reflex Irodájában



<< Vissza