Klímaváltozás - változtass!



A Reflex Környezetvédő Egyesület együttműködve az Európai Klímaszövetséggel és több hazai környezetvédő szervezettel társadalmi kampányt indít, melynek céljai:
- a Kormány és az Országgyűlés határozott lépéseket tegyen az éghajlatváltozás mérséklése érdekében;
- a lakosság figyelmét felhívja a problémára, a megoldásokra, melyekkel bárki hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

A kampány részeként a környezetvédelmi világnaphoz kapcsolódóan akciónapokat szervezünk Győrött, a Baross u. középső szakaszán, ahol az érdeklődők egy kiállítás keretében megismerkedhetnek az éghajlatváltozás problémájával és csatlakozhatnak a Reflex és a Magyar Természetvédők Szövetségének aláírásgyűjtéséhez, melyben támogathatják a kezdeményezőket, hogy a Magyar Országgyűlés haladéktalanul olyan Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégiát fogadjon el, amely radikálisan átformálja a ma érvényben levő, környezetkárosító szakpolitikákat!

 

·        Magyarország valóban csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását, s ne engedje meg egyetlen szektor számára sem a kibocsátás növekedést!

·        Kevesebb anyagból és energiából jobbat, értékesebbet állítsunk elő! Évente legalább 1%-kal nőjön az energiahatékonyság mértéke, s vele párhuzamosan évi 1%-kal csökkenjen az összes energia felhasználás az országban!

·        Több teret kell adni a megújuló energiának! Évente legalább 1%-kal kell növelni a megújuló energia felhasználás arányát a fosszilis energiahordozók kiváltására. Előnyben kell részesíteni a ki nem meríthető energiaforrásokat (nap- és szélenergia) a kimeríthetővel szemben (biomassza). Az atomenergiát a magas társadalmi kockázatai miatt nem tartjuk elfogadhatónak.

·        Jobban kell támogatni a lakossági és közösségi energiatakarékos beruházásokat a piaci kereslet élénkítése és a lakossági megtakarítások növelése érdekében.

·        Hatékony gazdasági szabályozókra van szükség, amelyek a jövedelemadók egyidejű csökkentésével növelik a természeti erőforrások felhasználásának költségeit, s az árakon keresztül a takarékosságra ösztönöznek, ugyanakkor figyelembe veszik a különböző társadalmi csoportok teherviselő képességét!

 

Az éghajlat védelmében tett lépések nem csak a klímaváltozás hatásait mérséklik, a kevesebb szennyezés élhetőbbé, sőt olcsóbbá is teszi mindennapjainkat.

 

További információk a kampányról:

Reflex Környezetvédő Egyesület – Lajtmann Csaba, 9024 Győr, Bartók Béla u. 7. – www.reflex.gyor.hu, reflex@c3.hu, 96/316-192, 30/232-6658



<< Vissza