Fellebbezés visszavonva - a lakosság kérésére



Mint ismeretes, a győri építési hatóság engedélyt adott a szegedi Mór Holding Kft. részére a Fehérvári út – Körkemence út sarkán lévő ingatlanra új (PLUS) élelmiszer áruház megépítésére. Az építési engedélyt a Reflex Egyesület közlekedéspolitikai, környezetvédelmi és egészségvédelmi indokok alapján megfellebbezte.

 

Indoklásunk szerint az áruház által generált gépjárműforgalom óhatatlanul tovább növelné a gödrös-hullámos aszfaltfelületű Fehérvári út leterheltségét. Ez azért aggályos, mert a Fehérvári útra rávezetett (kb. 20 ezer gjmű/nap!) gépjárműforgalom zaj- és levegőszennyezése véleményünk szerint már most is egészségkárosítással fenyegeti az itt élő lakosságot. A Fehérvári út érintett szakaszán – csúcsidőben és elsősorban a tranzitforgalom miatt- visszatérően állandósul a közlekedési káosz és balesetveszély.

A városvezetés szóban már több mint egy évtizede keresi a megoldást a forgalom csillapítására, ami azonban a folyamatosan növekvő tranzitforgalom, az elhibázott városfejlesztési politika és az út adott szűk keresztmetszete miatt egyre kezelhetetlenebb. Megoldás az „északi elkerülő út megépítése lenne” – amelynek megépítésére azonban éppen úgy nem jut pénz, mint az útfelület kijavítására, vagy a házak nyílászáróinak cserélésére (miközben most éppen 650 millió Ft-ot költenek el értelmetlenül, az un. Adyvárosi elkerülő út építésére..).

 

Ehhez képest az új áruház gerjesztette forgalomra az új jelzőlámpás csomópont kiépítése és a Körkemence utcai új „négysávúsítás” csak tüneti megoldást jelentene, viszont több újabb problémát vet fel:

-          a jelzőlámpás csomópont veszélyesen „visszaduzzaszthatja” a közeli körgeometriás csomópont felől érkező forgalmat,

-          tovább növeli Körkemence út és a Téglavető út átmenő forgalmát,

-          az áruházból Körkemence utcán át távozó forgalom nagy része továbbra is a Fehérvári úton csapódna  majd le – tovább fokozva annak környezeti terhelését és balesetveszélyességét,

-          a helyi járatú buszmegálló áthelyezésével és az ehhez szükséges útszélesítéssel a gépjárműforgalom még közelebb kerül a lakóépületekhez. Ami a lakók számára újabb problémát jelent - már csak azért is, mert a beígért új aszfaltfelület csak a súrlódási zaj csillapítására alkalmas, nem csökkenti viszont a kamionok házak között felerősödő motorzaját.    

 

Az egyesületünk által benyújtott fellebbezés a beruházót hátrányosan érintette, hiszen veszélyeztette az építkezés gyors elkezdését. Ebben a helyzetben a leendő áruház melletti lakóépületnek („Grabo villa”) nagyobb esélye nyílt azoknak az utólagos kapcsolódó (elsősorban zajvédelmi) intézkedéseknek a kikényszerítésére, melyek csökkenthetik az őket várhatóan érő környezeti terheléseket. És a harcos lakóközösség elérte azt, amit a városvezetés nem tudott - vagy nem akart. Tekintettel a beruházó és a lakóház között létrejött egyezségre a Reflex a fellebbezését visszavonta (a visszavonást a lakók kifejezetten kérték, a beruházó pedig feltételül szabta). 

 

A visszavonástól függetlenül azonban továbbra is az a véleményünk, hogy a beruházás telepítési helyszíne alapvetően elhibázott - az élelmiszer áruház által indukált többlet gépjárműforgalom káros hatásait pedig a kapcsolódó közlekedési beruházások (burkolatjavítás, útszélesítés, csomópont kiépítés) várhatóan nem tudják kompenzálni. Miközben a hatásterületen élő lakosság életminősége nem javul – az épület szennyezett területre való telepítése veszélyeztetheti a talaj és talajvíz kármentesítésre előírt munkák sikerességét.

 

„Városfejlesztési szempontból” egyébként csupán egy győri rutindöntés született. A szokásos módon, az érintett lakosság megkérdezése nélkül.

Az ügy tanulsága mégis az, hogy az érintett lakóknak utólag sem szabad belenyugodniuk abba, hogy a beruházások okozta hátrányokért nem kapnak kompenzációt. Ha a választott képviselőik vagy az önkormányzati döntéshozók nem tudják vagy nem akarják a lakók érdekeiket képviselni, akkor a polgároknak maguknak kell érvényesíteniük a rendelkezésükre álló jogi és nem jogi eszközöket.

A Reflex Egyesület örül, hogy ebben ismét a lakosság segítségére lehetett.



<< Vissza